Roman Paulus
Doba přípravy2 hod. 30 min.

Jelení kýta na smetaně

Máte rádi svíčkovou na smetaně? A co zvěřinu, taky? Roman Paulus připravil recept, ve kterém můžete tyto dvě delikatesy prakticky zkombinovat. Naučíte se připravit jelení kýtu a zabalit ji do pěkných a chutných rolád s klobásou, kyselou okurkou a samozřejmě kořenovou zeleninou. Zjistíte taky, jak uvařit výborný základ na smetanovou omáčku, do které kromě klasických surovin patří i jablka nebo citron, které dodají omáčce skvělý šmrnc. Nakonec vše podávejte s hrnečkovým knedlíkem a máte skvělý oběd, který udělá i velkou parádu na nedělní rodinné hostině.
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP

Kýta

  • 800 g jelení kýty na plátky
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • 2 slezské klobásy Pikok
  • 2 kyselé okurky Cornichons Freshona
  • 30 g mrkve
  • 35 g kořenové petržele
  • 35 g celeru
  • 2 polév. lž. vepřového sádla Pikok

Omáčka

  • 50 g anglické slaniny Pikok
  • 60 g celeru 
  • 120 g mrkve
  • 65 g kořenové petržele 
  • 100 g cibule 
  • 50 g másla Pilos
  • 1 sladké jablko 
  • 1 menší bio citron
  • 2 polév. lž. plnotučné hořčice Kania
  • 1 káv. lžič. cukru Belbake
  • větvička čerstvého rozmarýnu
  • 2 polév. lž. octa
  • 550 ml hovězího vývaru
  • 6 kuliček nového koření Kania
  • 15 kuliček celého černého pepře Kania
  • 3 bobkové listy Kania
  • 200 ml čerstvé smetany Pilos (33 % tuku)
  • 3 polév. lž. brusinek
  • Hrnečkové knedlíky
  • palička na maso
  • provázek
  • gáza
  • alobal
  • mixér
  • kovové sítko

POSTUP

Kýta:

Maso naklepeme, osolíme, opepříme a na každý plátek doprostřed narovnáme kořenovou zeleninu, okurky a klobásu nakrájené na hranolky. Zamotáme do rolády a svážeme provázkem.

Závitky opečeme ze všech stran v rozehřátém hrnci na sádle. Vyjmeme z hrnce a na výpeku založíme základ na omáčku.

Omáčka:

Divoké koření (pepř, bobkové listy a nové koření) svážeme za pomoci provázku do gázy.

Do hrnce s výpekem po restování závitků přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) a orestujeme. Po chvíli přidáme cibuli nakrájenou najemno a restujeme dozlatova. K nazlátlé zelenině přidáme lžíci másla a oloupané na kostky nakrájené jablko bez jádřince. Následně nakrájený citron, který jsme nožem oloupali tak, aby na něm nezbyla žádná bílá dužina (nejprve si ale nastrouháme z citronu žlutou kůru, kterou budeme potřebovat k dochucení omáčky). Ochutíme hořčicí, cukrem a necháme zkaramelizovat. Ovoníme i lístky rozmarýnu. Zastříkneme octem, krátce probubláme, podlijeme vývarem, vrátíme opečené maso do hrnce, vložíme balíček s divokým kořením a za mírného varu pod pokličkou dusíme doměkka.

Vařené rolády přendáme do pekáče a přikryjeme alobalem. Vyndáme i uzlík s kořením, který vyhodíme. Omáčku zjemníme smetanou, lžící másla, ochutíme citronovou kůrou, brusinkami a rozmixujeme. Rozmixovanou omáčku přendáme do hrnce a podle potřeby ještě dochutíme či prohřejeme.

Na talíř nandáme hrnečkový knedlík s rozmixovanou omáčkou a roládkami nakrájenými na plátky.

Tip: Jak připravit hrnečkový knedlík se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU