Vepřový vývar
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

7 hod.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

V kuchyni se nejčastěji setkáte s hovězím či kuřecím vývarem, ale v řadě receptů vyniká vývar připravovaný z vepřových kostí. Šéfkuchař Roman Paulus proto připravil recept na poctivý vepřový vývar a prozradí vám, jak ho správně založit, aby byl opravdu silný, i proč je dobré použít základ z vepřových kostí a kloubů, které obsahují vysoké množství kolagenu. Na poctivý vývar budete potřebovat alespoň 6 hodin, ale máte-li doma hrnec na pomalé vaření, můžete ho nechat pracovat klidně celou noc.

Tagy

Skromně a skvěle

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 500 g vepřové kosti
  • 1 × vepřová nožička
  • 100 g kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
  • 50 g cibule
  • 10 × kulička nové koření
  • 25 × kulička černý pepř
  • 5 × bobkový list
  • 3 l voda

Orientační nutriční hodnoty

Energie

791 kJ / 189 kcal

Bílkoviny

16,10 g

Tuky

12,60 g

Vláknina

0,00 g

Sůl

0,45 g

Sacharidy

1,90 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Kosti a vepřovou nožičku vložíme na plech vyložený pečicím papírem a vložíme do rozpálené trouby na 180 °C. Pečeme 45 minut na program horkovzduch.

Aby měl vývar lepší barvu, můžeme v troubě opéct i zeleninu.

02.Následně do hrnce vložíme vychladlé opečené maso s kostmi, očištěnou kořenovou zeleninu, cibuli, koření a studenou vodu. Přivedeme k varu a mírným varem táhneme 6–8 hodin.

Pokud máte hrnec s funkcí pomalého vaření, vývar táhněte klidně 12 hodin, ideálně přes noc.

03.Hotový vývar scedíme. Tekutinu použijeme k dalšímu vaření, maso obereme a vyrobíme si například domácí huspeninu.

Čistý vývar naporcujte například do tvořítek na led a zmrazte. V mrazničce tak bude kdykoliv připraven, a to v příhodném množství.

Rychlá polévka z vývaru

04.Pokud z čistého vývaru rovnou připravujeme vepřovou polévku, dochutíme ho solí (a případně dalším kořením), doplníme o domácí nudle, játrové knedlíčky, obrané maso a zeleninu (například v podobě zmrzlého hrášku).

Jak připravit domácí nudle do polévky a játrové knedlíčky po vzoru našich babiček zjistíte v tricích Kulinářské akademie Lidlu. Obojí se skvěle hodí připravit předem. Nudle usušte a skladuje v uzavíratelné nádobě a játrové knedlíčky zamrazte.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo