Kuchyně
Česká
Počet porcí
4 porce
Doba přípravy
7 hod.
Obtížnost
Začátečník
V kuchyni se nejčastěji setkáte s hovězím či kuřecím vývarem, ale v řadě receptů vyniká vývar připravovaný z vepřových kostí. Šéfkuchař Roman Paulus proto připravil recept na poctivý vepřový vývar a prozradí vám, jak ho správně založit, aby byl opravdu silný, i proč je dobré použít základ z vepřových kostí a kloubů, které obsahují vysoké množství kolagenu. Na poctivý vývar budete potřebovat alespoň 6 hodin, ale máte-li doma hrnec na pomalé vaření, můžete ho nechat pracovat klidně celou noc.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
791 kJ / 189 kcal
Bílkoviny
16,10 g
Tuky
12,60 g
Vláknina
0,00 g
Sůl
0,45 g
Sacharidy
1,90 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Kosti a vepřovou nožičku vložíme na plech vyložený pečicím papírem a vložíme do rozpálené trouby na 180 °C. Pečeme 45 minut na program horkovzduch.
Aby měl vývar lepší barvu, můžeme v troubě opéct i zeleninu.
02.Následně do hrnce vložíme vychladlé opečené maso s kostmi, očištěnou kořenovou zeleninu, cibuli, koření a studenou vodu. Přivedeme k varu a mírným varem táhneme 6–8 hodin.
Pokud máte hrnec s funkcí pomalého vaření, vývar táhněte klidně 12 hodin, ideálně přes noc.
03.Hotový vývar scedíme. Tekutinu použijeme k dalšímu vaření, maso obereme a vyrobíme si například domácí huspeninu.
Čistý vývar naporcujte například do tvořítek na led a zmrazte. V mrazničce tak bude kdykoliv připraven, a to v příhodném množství.
04.Pokud z čistého vývaru rovnou připravujeme vepřovou polévku, dochutíme ho solí (a případně dalším kořením), doplníme o domácí nudle, játrové knedlíčky, obrané maso a zeleninu (například v podobě zmrzlého hrášku).
Jak připravit domácí nudle do polévky a játrové knedlíčky po vzoru našich babiček zjistíte v tricích Kulinářské akademie Lidlu. Obojí se skvěle hodí připravit předem. Nudle usušte a skladuje v uzavíratelné nádobě a játrové knedlíčky zamrazte.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT