Roman Paulus
Doba přípravy7 hod.

Vepřový vývar

V kuchyni se nejčastěji setkáte s hovězím či kuřecím vývarem, ale v řadě receptů vyniká vývar připravovaný z vepřových kostí. Šéfkuchař Roman Paulus proto připravil recept na poctivý vepřový vývar a prozradí vám, jak ho správně založit, aby byl opravdu silný, i proč je dobré použít základ z vepřových kostí a kloubů, které obsahují vysoké množství kolagenu. Na poctivý vývar budete potřebovat alespoň 6 hodin, ale máte-li doma hrnec na pomalé vaření, můžete ho nechat pracovat klidně celou noc.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 500 g vepřové kosti
  • 1 × vepřová nožička
  • 100 g kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
  • 50 g cibule
  • 10 × kulička nové koření
  • 25 × kulička černý pepř
  • 5 × bobkový list
  • 3 l voda

POSTUP

Kosti a vepřovou nožičku vložíme na plech vyložený pečicím papírem a vložíme do rozpálené trouby na 180 °C. Pečeme 45 minut na program horkovzduch.

Tip: Aby měl vývar lepší barvu, můžeme v troubě opéct i zeleninu.

Následně do hrnce vložíme vychladlé opečené maso s kostmi, očištěnou kořenovou zeleninu, cibuli, koření a studenou vodu. Přivedeme k varu a mírným varem táhneme 6–8 hodin.

Tip: Pokud máte hrnec s funkcí pomalého vaření, vývar táhněte klidně 12 hodin, ideálně přes noc.

Hotový vývar scedíme. Tekutinu použijeme k dalšímu vaření, maso obereme a vyrobíme si například domácí huspeninu.

Tip: Čistý vývar naporcujte například do tvořítek na led a zmrazte. V mrazničce tak bude kdykoliv připraven, a to v příhodném množství.

Rychlá polévka z vývaru

Pokud z čistého vývaru rovnou připravujeme vepřovou polévku, dochutíme ho solí (a případně dalším kořením), doplníme o domácí nudle, játrové knedlíčky, obrané maso a zeleninu (například v podobě zmrzlého hrášku).

Tip: Jak připravit domácí nudle do polévky a játrové knedlíčky po vzoru našich babiček zjistíte v tricích Kulinářské akademie Lidlu. Obojí se skvěle hodí připravit předem. Nudle usušte a skladuje v uzavíratelné nádobě a játrové knedlíčky zamrazte.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.