Kosti a vepřovou nožičku vložíme na plech vyložený pečicím papírem a vložíme do rozpálené trouby na 180 °C. Pečeme 45 minut na program horkovzduch.
Tip: Aby měl vývar lepší barvu, můžeme v troubě opéct i zeleninu.
Následně do hrnce vložíme vychladlé opečené maso s kostmi, očištěnou kořenovou zeleninu, cibuli, koření a studenou vodu. Přivedeme k varu a mírným varem táhneme 6–8 hodin.
Tip: Pokud máte hrnec s funkcí pomalého vaření, vývar táhněte klidně 12 hodin, ideálně přes noc.
Hotový vývar scedíme. Tekutinu použijeme k dalšímu vaření, maso obereme a vyrobíme si například domácí huspeninu.
Tip: Čistý vývar naporcujte například do tvořítek na led a zmrazte. V mrazničce tak bude kdykoliv připraven, a to v příhodném množství.
Rychlá polévka z vývaru
Pokud z čistého vývaru rovnou připravujeme vepřovou polévku, dochutíme ho solí (a případně dalším kořením), doplníme o domácí nudle, játrové knedlíčky, obrané maso a zeleninu (například v podobě zmrzlého hrášku).
Tip: Jak připravit domácí nudle do polévky a játrové knedlíčky po vzoru našich babiček zjistíte v tricích Kulinářské akademie Lidlu. Obojí se skvěle hodí připravit předem. Nudle usušte a skladuje v uzavíratelné nádobě a játrové knedlíčky zamrazte.