Vepřová játra s hořčičnou omáčkou, bulgurem a quinoou

play Přehrát video recept
Vepřová játra s hořčičnou omáčkou, bulgurem a quinoou
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

30 min.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Jsou lidé, kteří si restovaná játra nemohou vynachválit a s tímto receptem se mezi ně dozajista přidáte i vy! Šéfkuchař Roman Paulus připravil návod na vepřová játra s hořčičnou omáčkou. Dozvíte se, jak játra správně orestovat, aby neztvrdla, i to, proč se říká, že je nejlepší je solit až na konci. Použít můžete stejně jako Roman Paulus játra vepřová, ale pochutnáte si i na drůbežích a obzvláště na telecích! Kromě jater se naučíte i připravit omáčku s hrubozrnnou hořčicí a jablečným octem. Jako příloha se nejvíc hodí quinoa s bulgurem, ale zabodujete i s hranolkami, nejlépe domácími.



Tagy

Skromně a skvěle

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Příloha

  • 1 × lžíce másla Pilos
  • 1 × cibule
  • 3 × stroužky česneku
  • 30 g petržele
  • 30 g mrkve
  • 40 g celeru
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 400 g směs předvařené quinoy a bulguru Golden Sun
  • 200 ml vepřového (drůbežího) vývaru
  • 2 × lžíce čerstvé sekané listové petržele
  • vídeňská cibulka

Játra

Orientační nutriční hodnoty

Energie

2 740 kJ / 656 kcal

Bílkoviny

39,60 g

Tuky

31,60 g

Vláknina

6,60 g

Sůl

2,80 g

Sacharidy

47,00 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Příloha:

01.V hrnci rozpustíme lžíci másla a přidáme najemno nakrájenou cibuli, česnek a kořenovou zeleninu (petržel, mrkev, celer). Krátce orestujeme, osolíme, opepříme a přidáme směs bulguru s quinoou rovnou z pytlíku. Krátce zarestujeme a podlijeme vývarem. Přivedeme k varu, stáhneme na malý plamen, přiklopíme pokličkou a necháme 10 minut dojít, aby zelenina zůstala křupavá. Nakonec vmícháme sekanou listovou petržel.

Játra:

02.Očištěná játra opepříme, lehce pomoučníme a prudce opečeme v rozehřátém přepuštěném másle z obou stran (asi 1 minutu z každé strany).

Jak připravit přepuštěné máslo se dozvíte ve videu Kulinářské akademie Lidlu zde.

03.Vyndáme z pánve a na výpeku se lžící másla orestujeme najemno nakrájenou šalotku dozlatova. Ochutíme hořčicí a octem, který necháme vyvařit. Pak zalijeme vývarem, krátce povaříme a játra vložíme zpět do omáčky, kde je na mírném plameni dusíme doměkka asi 4 minuty. Dáváme pozor, aby nebyla převařená.

04.Ke konci omáčku osolíme a vmícháme do ní lžíci másla.

Servírování:

05.Doprostřed talíře nandáme štědrou porci zeleninové směsi s bulgurem, na kterou položíme játra a přelijeme hořčičnou omáčkou. Nakonec ozdobíme vídeňskou cibulkou a snítkou listové petržele.

Jak připravit vídeňskou cibulku se dozvíte ve videu Kulinářské akademie Lidlu zde.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo