Roman Paulus
Doba přípravy1 hod.

Špíz z jater se slaninou a balzamikovou cibulí

Někteří lidé si užívají pokrmy s játry víc než druzí, ale věřte tomu, že když játra připravíte správně, pochutná si na nich úplně každý. To vám díky svému video receptu dokáže šéfkuchař Roman Paulus, který natočil návod na špíz z jater, slaniny a žampionů. Jako základ použijte drůbeží játra – vystačíte si s kuřecími, ale pokud sáhnete po husích nebo kachních játrech, pochutnáte si ještě víc. Recept je tak snadný, že zvládnete připravit i speciální balsamikovou cibuli s brandy, vývarem a rozinkami. Jako přílohu pak zvolte opečené brambory nebo klidně krajíc čerstvého chleba.

SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
  • extra panenský olivový olej Primadonna
  • 400 g cibule
  • 600 g kuřecích jater Řezníkova čerstvá porce
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 3 polév. lž. čerstvého tymiánu
  • 200 g krájené slaniny Dulano
  • 400 g žampiónů
  • 50 ml brandy
  • 200 ml kuřecího vývaru
  • 50 g rozinek Belbake
  • 50 ml krémového balsamica Italiano
  • listové petržel na ozdobu
  • 600 g brambor
  • 1 dýňová švýcarka z mateřského kvásku

POSTUP

Brambory omyjeme, nakrájíme na měsíčky a vložíme do pekáče. Osolíme, pokapeme dvěma lžícemi olivového oleje, dobře promícháme a pečeme v troubě rozpálené na 210 °C asi 30 minut dozlatova.

V hrnci rozpálíme dvě lžíce olivového oleje a dozlatova orestujeme na nudličky nakrájenou cibuli. Přilijeme brandy, vývar, rozinky, balsamico a promícháme. Na mírném plameni vaříme, dokud nebude lehce šťavnatá, nikoli vodnatá. Ke konci osolíme, opepříme a ochutíme lžící sekaného tymiánu.

Mezitím očištěná drůbeží játra osolíme, opepříme, posypeme dvěma lžícemi sekaného tymiánu a promícháme. Každý kus nebo dva zabalíme do plátku slaniny, zarolujeme a následně balíčky spolu s kloboučky žampionů napíchneme na špejli. Každý špíz by měl obsahovat dvě špejle, 4 balíčky s játry a 3–4 žampiony. Špízy opečeme z obou stran v pánvi s rozpáleným olivovým olejem.

Hotový špíz podáváme na dlouhém talíři spolu s dušenou cibulkou ozdobené lístky listové petržele. Přidáme i pečené brambory a ošatku nakrájeného pečiva.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU