Roman Paulus
Doba přípravy2 hod.

Velikonoční klobásníky

Velikonoční klobásníky jsou symbolem sváteční pohody a dobrého jídla. Toto tradiční pečivo plněné mletým masem se peklo v mnoha českých domácnostech po generace. Nadýchané těsto a voňavá masová náplň jsou neodolatelná kombinace, můžete je ale naplnit také klobásou. Klobásníky jsou ideální nejen na velikonoční stůl, ale i jako skvělé občerstvení pro přátele. Pusťte se do pečení a oslavte svátky chutně a tradičně!

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
12

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Těsto:

  • 200 g hladká mouka
  • 300 g polohrubá mouka
  • 42 g čerstvé droždí (1 kostka)
  • 1 × lžička cukr krupice
  • 250 ml plnotučné mléko
  • 3 × vejce „M“ (pouze žloutky)
  • 2 × lžička sůl
  • 180 ml rostlinný olej
  • na vymazání vepřové sádlo

Náplň:

  • 1 kg mleté vepřové maso
  • 2 × vejce „M“ (pouze bílky)
  • 2 × lžíce majoránka
  • 5 × stroužek česnek
  • sůl
  • pepř
  • 8 × lžíce plnotučné mléko
  • 2 × lžíce sladká mletá paprika
  • 100 g strouhanka
  • na vymazání máslo
  • na potření máslo
  • na posypání mák celý

POSTUP

Těsto:

Z mléka, cukru a droždí připravíme nejprve kvásek. Necháme vzejít. Hladkou a polohrubou mouku promícháme v míse se solí, přidáme 3 žloutky, olej a vzešlý kvásek, vypracujeme hladké těsto a necháme v teple vykynout.

Tip: Tipy, jak připravit nejlepší kynuté těsto, najdete v Kulinářské akademii Lidlu.

Náplň:

Po dobu, co nám bude těsto kynout, připravíme náplň. Mleté maso (nejvíce se hodí libový bůček) smícháme se dvěma bílky, majoránkou, utřeným česnekem, osolíme, opepříme, přilijeme mléko, okořeníme mletou paprikou, zahustíme strouhankou a pořádně zamícháme.

Klobásníky:

Vykynuté těsto vyválíme na pomoučněném vále, nakrájíme na čtverce, do nichž zabalíme kuličku masové směsi, a vytvoříme kulaté klobásníky. Ty naskládáme švem dolů do zapékací mísy vymazané máslem a necháme chvíli kynout. Vykynuté klobásníky potřeme rozpuštěným máslem, posypeme celým mákem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 35 minut dozlatova.

Tip: Doporučujeme podávat se zelným salátem.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce = 2 klobásníky): 615 kcal, 25 g bílkovin, 42 g sacharidů, 37 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.