Roman Paulus
Doba přípravy2 hod.

Uzené ryby

Uzené ryby si nemusíte dopřávat jen ty, které koupíte v obchodě. Pokud máte přístup k udírně, můžete si je připravit sami. Je to jednoduché. Šéfkuchař Roman Paulus natočil video návod na uzení ryb, podle kterého zvládnete přichystat uzeného pstruha, úhoře nebo třeba sumce. Zjistíte, jakou marinádu na uzení připravit a naučíte se triky, díky kterým vám vše půjde krásně od ruky. Výsledkem už za pár hodin bude výborná a hlavně domácí uzená ryba, kterou si můžete dát za tepla i za studena.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 4 × pstruzi
  • 5 l vody
  • 150 g soli
  • 5 × bobkových listů
  • 25 × kuliček pepře
  • 10 × kuliček nového koření
  • 2 × snítky čerstvého rozmarýnu
  • 2 × snítky čerstvého tymiánu
  • udírna
  • dřívko nebo špejle
  • provázek

POSTUP

Ryby očistíme a vykucháme. 

Sůl rozmícháme s vodou, přidáme koření a bylinky, ryby naložíme do láku a necháme marinovat 10–12 hodin. 

Tip: Pstruha, makrelu nebo úhoře udíme v celku. Z větších ryb (například sumce) udíme filety.

Naloženou rybu osušíme, skrz žábry a tlamku protáhneme režný provázek a zavážeme za hlavou. Do břišní dutiny vklíníme dřívko nebo špejli, aby zůstala rozevřená.

Necháme bez kouře v udírně roztopené na 60 °C osušit 30 minut a potom udíme při 70 °C asi 1,5 hodiny.

Spotřebujeme do 3 dnů a do té doby skladujeme v lednici.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU