Roman Paulus
Doba přípravy8 hod.

Uzené maso

Vlastnit domácí udírnu je skvělý koníček, který s sebou navíc přináší pravidelný přísun úžasných masových dobrot. Šéfkuchař Roman Paulus připravil rychlý přehled toho, na co byste při každém uzení měli myslet. Zjistíte například, že potřebujete hlavně dostatek trpělivosti, protože maso na uzení (v tomto případě vepřového bůčku a krkovičky) je třeba na 3–4 týdny předem naložit v solném roztoku. Samotné uzení pak trvá už „jen“ osm hodin. Odměnou nakonec bude skvělé domácí uzené, které využijete v dalších receptech, ale které si můžete dát pro chuť i třeba jen tak.
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP

Suroviny

  • vepřová krkovice
  • vepřový bůček
  • chléb
  • kremžská hořčice
  • nakládané kořeněné okurčičky
  • nakládané kozí rohy
  • nakládané cibulky

Solný roztok

  • 1 l vody
  • 40 g soli
  • 5 stroužků česneku
  • 10 kuliček nového koření
  • 25 kuliček černého pepře
  • 5 bobkových listů
  • 10 kuliček jalovce
  • 1 větvička čerstvého rozmarýnu
  • teploměr
  • háky
  • udírna
  • dřevo

POSTUP

Z vody, soli, celých stroužků česneku, nového koření, celého pepře, bobkových listů, jalovce a čerstvého rozmarýnu připravíme solný lák. Připravíme ho takové množství, aby se do něj všechno maso dalo ponořit nebo zavakuovat. Maso v něm necháme uzrát 3–4 týdny.

Následně rozleželé kusy z roztoku vyndáme, osušíme, napíchneme na hák a podle velikosti udíme asi 8 hodin při teplotě 80–85 °C.

Podáváme s chlebem, hořčicí a nakládanou zeleninou (okurky, kozí rohy, cibulky aj.).

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU