Roman Paulus
Doba přípravy30 min.

Utopenci – domácí nakládané špekáčky

Utopenci jsou sice především hospodská klasika, ale snadno a hlavně levně si je můžete připravit i doma. Šéfkuchař Roman Paulus vám ukáže, jak na to! Kromě samotných špekáčků budete potřebovat připravit i nálev z vody, octa a koření dle chuti – skvěle se hodí bobkový list, nové koření anebo jalovec. Zatímco vám bude nálev chladnout, můžete špekáčky naříznout, namazat směsí hořčice a papriky a naplnit červenou cibulí. Do samotné sklenice je pak naskládejte společně s kousky paprik a nakonec je až po okraj zalijte nálevem. Pokud použijete studený nálev, budete mít hotové poctivé utopence zhruba za týden, ale jestli se nemůžete dočkat, použijte horký nálev a budete mít hotovo už za tři dny.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
10

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Nálev:

  • 1 l voda
  • 500 ml ocet
  • 1 × lžička sůl
  • 2 × lžička krupicový cukr
  • 1 × lžička mletý pepř
  • 5 × bobkový list
  • 1 × lžička jalovec

Utopenci:

  • 1 kg špekáčky
  • 100 ml plnotučná hořčice
  • 2 × lžička mletá uzená paprika
  • 100 g nakládané okurky 5-8 cm
  • 160 g červená cibule
  • 3 × stroužek česnek
  • 1 × paprička
  • 100 g červená paprika
  • 100 g žlutá paprika
  • zavařovací sklenice

POSTUP

Do hrnce nalijeme vodu a ochutíme jí octem, solí, mletým pepřem, cukrem, bobkovým listem a kuličky jalovce. Vaříme asi 5 minut, vypneme plamen a ideálně necháme vychladnout.

Tip: Pokud nespěcháte, použijte studený nálev – špekáčky budou v lednici zrát minimálně týden, ale budou lépe rozleželé. Když jste nedočkaví, použijte vroucí nálev – utopenci uzrají asi za 3 dny a můžete si na nich pochutnat dříve.

Špekáčky podélně rozkrojíme asi do dvou třetin. Smícháme hořčici s mletou paprikou a směs natřeme do řezu. Naplníme plátkem kyselé okurky a proužky červené cibule.

Plněné špekáčky skládáme do sklenice a prokládáme je zbylou cibulí, na plátky nakrájeným česnekem a proužky pálivé, žluté a červené papriky.

Plnou sklenici zalijeme nálevem, uzavřeme a vložíme do lednice, kde budou špekáčky zrát 3–14 dnů.

Orientační nutriční hodnoty (1 utopenec s naloženou zeleninou): 355 kcal, 15 g bílkovin, 6 g sacharidů, 31 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU