Okurky dle velikosti důkladně umyjeme a osušíme. Sklenice důkladně vymyjeme, ideálně pár minut i vyvaříme.
V hrnci přivedeme k varu vodu, ocet, sůl a cukr.
Tip: Množství nálevu přizpůsobte množství okurek. Vždy však dodržujte poměry surovin.
Do sklenice postupně skládáme na větší kusy pokrájenou cibuli, kolečka mrkve, bobkový list, celý pepř, nové koření a hořčičná semínka. Přidáme očištěné okurky, navrch ještě mrkev, cibuli, kopr, koření a nakonec zalijeme připraveným vroucím lákem.
Tip: Na jednu sklenici použijte ½ cibule, ¼ mrkve, 6–8 kuliček černého pepře, 6–8 kuliček nového koření, 1 bobkový list a ½ lžičky hořčičného semínka a větvičku kopru.
Hotové sklenice uzavřeme, přendáme do zavařovacího hrnce a zavařujeme 20 minut při 85 °C. Sterilované okurky vyndáme, postavíme na víčko dnem vzhůru a necháme vychladnout.
K čemu se okurky hodí?
Nakládané okurky vyniknout nejlépe v oblíbených receptech, jako je retro rizoto, skotské vejce nebo španělský ptáček.
Následně necháme ještě alespoň 2–3 týdny uležet. Skladujeme v temném suchém prostředí (ideálně ve sklepě), kde vydrží klidně až do další sezóny.