Plněný pečený bůček se zelným salátem

play Přehrát video recept
Plněný pečený bůček se zelným salátem
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod. 30 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Projednou zapomeňte na dietní recepty a připravte si skutečnou specialitu – bůčkovou roládu podle receptu šéfkuchaře Romana Pauluse. Naučíte se, jak bůček správně připravit od nařezání kůže až po krájení a naklepávání a zjistíte, jak namíchat tu nejlepší nádivku z toastového chleba a švestek naložených ve skotské whisky. Zatímco se bude plněný bůček pomalu péct v troubě, připravíte si i přílohu v podobě originálního salátu ze dvou druhů zelí a cibule. Nakonec si stačí jen ukrojit několik krajíců čerstvého chleba a nalít si dobře vychlazené pivo.

Tagy

Česká klasika

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Maso s nádivkou

  • 150 g bílého máslového toastového chleba Rivercote
  • 2 × cibule
  • 50 g másla Pilos
  • 50 g sušených švestek Alesto
  • 100 ml skotské 3leté whiskey Queen Margot
  • 1 × lžíce čerstvé listové petržele
  • 2 × vejce „M“
  • 150 ml plnotučného mléka Pilos
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 5 × stroužků česneku
  • 2 kg vepřového boku s kostí v celku Řezníkova čerstvá porce

Salát

  • 250 g čerstvého bílého zelí
  • 250 g kysaného bílého zelí Freshona
  • 1 × cibule
  • 1 × lžíce celého kmínu Kania
  • 2 × lžíce řepkového oleje Primadonna
  • 2 × lžíce octa

K podávání

  • řemeslný pecen
  • francouzská hrubozrnná hořčice Kania
  • kořeněné okurčičky Cornichons Freshona
  • červená řepa plátky Freshona
  • krájené žampiony Freshona

Orientační nutriční hodnoty

Energie

6 954 kJ / 1 662 kcal

Bílkoviny

50,20 g

Tuky

136,10 g

Vláknina

7,90 g

Sůl

4,70 g

Sacharidy

48,20 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Maso s nádivkou:

01.Sušené švestky nakrájíme na menší kousky, zalijeme whiskey a necháme přes noc odstát. Druhý den scedíme. Bůček vykostíme, kůži nakrájíme na proužky a důkladně osolíme. Necháme 24 hodin v lednici odpočívat a následně maso omyjeme a osolíme.

02.Toustový chléb nakrájíme na kostičky a usušíme do ztvrdnutí.

Sušit pečivo můžeme třeba přes noc na topení, nebo v troubě rozehřáté na 50 °C.

03.1 cibuli nakrájíme najemno, orestujeme na másle a přidáme k tvrdému pečivu. Ochutíme  namočenými švestkami, sekanou listovou petrželí, vejci, mlékem, solí a pepřem. Opatrně promícháme a necháme 10 minut odpočnout.

04.Připravený bůček nařízneme tak, aby vznikl velký kus na zabalení rolády. Přikryjeme fólií a důkladně naklepeme. Maso osolíme, opepříme, naplníme připravenou nádivkou a zabalíme do rolády tak, aby kůže byla nahoře. Svážeme provázkem a s celými stroužky česneku a oloupanými čtvrtkami jedné cibule přendáme do pekáče, podlijeme vodou a pečeme pod pokličkou v troubě rozpálené na 160 °C asi 2 hodiny. Následně poklici sundáme a dopečeme asi hodinu do měkka. Ke konci zvedneme teplotu na 210 °C a asi za 30 minut vypečeme kůži do křupava.

Salát:

05.Čerstvé zelí nakrouháme na tenké nudličky, osolíme, smícháme s proužky cibule a rukou řádně propracujeme. Ochutíme kmínem, kysaným zelím, olejem a octem. Znovu důkladně propracujeme. Necháme alespoň 10 minut odležet a v případě potřeby dochutíme.

Servírování:

06.Z masa sundáme provázek a roládu nakrájíme pilkovým nožem na plátky. Podáváme se zelným salátem, čerstvým chlebem, hořčicí a nakládanou zeleninou (okurky, žampiony a řepou) podle chuti.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo