Roman Paulus
Doba přípravy1 hod. 30 min.

Plněný pečený bůček se zelným salátem

Projednou zapomeňte na dietní recepty a připravte si skutečnou specialitu – bůčkovou roládu podle receptu šéfkuchaře Romana Pauluse. Naučíte se, jak bůček správně připravit od nařezání kůže až po krájení a naklepávání a zjistíte, jak namíchat tu nejlepší nádivku z toastového chleba a švestek naložených ve skotské whisky. Zatímco se bude plněný bůček pomalu péct v troubě, připravíte si i přílohu v podobě originálního salátu ze dvou druhů zelí a cibule. Nakonec si stačí jen ukrojit několik krajíců čerstvého chleba a nalít si dobře vychlazené pivo.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Maso s nádivkou

  • 150 g bílého máslového toastového chleba Rivercote
  • 2 × cibule
  • 50 g másla Pilos
  • 50 g sušených švestek Alesto
  • 100 ml skotské 3leté whiskey Queen Margot
  • 1 × lžíce čerstvé listové petržele
  • 2 × vejce „M“
  • 150 ml plnotučného mléka Pilos
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 5 × stroužků česneku
  • 2 kg vepřového boku s kostí v celku Řezníkova čerstvá porce

Salát

  • 250 g čerstvého bílého zelí
  • 250 g kysaného bílého zelí Freshona
  • 1 × cibule
  • 1 × lžíce celého kmínu Kania
  • 2 × lžíce řepkového oleje Primadonna
  • 2 × lžíce octa

K podávání

  • řemeslný pecen
  • francouzská hrubozrnná hořčice Kania
  • kořeněné okurčičky Cornichons Freshona
  • červená řepa plátky Freshona
  • krájené žampiony Freshona
  • sítko
  • provázek
  • pekáč s poklicí
  • palička na maso
  • papírové utěrky
  • potravinová fólie

POSTUP

Maso s nádivkou:

Sušené švestky nakrájíme na menší kousky, zalijeme whiskey a necháme přes noc odstát. Druhý den scedíme. Bůček vykostíme, kůži nakrájíme na proužky a důkladně osolíme. Necháme 24 hodin v lednici odpočívat a následně maso omyjeme a osolíme.

Toustový chléb nakrájíme na kostičky a usušíme do ztvrdnutí.

Tip: Sušit pečivo můžeme třeba přes noc na topení, nebo v troubě rozehřáté na 50 °C.

1 cibuli nakrájíme najemno, orestujeme na másle a přidáme k tvrdému pečivu. Ochutíme  namočenými švestkami, sekanou listovou petrželí, vejci, mlékem, solí a pepřem. Opatrně promícháme a necháme 10 minut odpočnout.

Připravený bůček nařízneme tak, aby vznikl velký kus na zabalení rolády. Přikryjeme fólií a důkladně naklepeme. Maso osolíme, opepříme, naplníme připravenou nádivkou a zabalíme do rolády tak, aby kůže byla nahoře. Svážeme provázkem a s celými stroužky česneku a oloupanými čtvrtkami jedné cibule přendáme do pekáče, podlijeme vodou a pečeme pod pokličkou v troubě rozpálené na 160 °C asi 2 hodiny. Následně poklici sundáme a dopečeme asi hodinu do měkka. Ke konci zvedneme teplotu na 210 °C a asi za 30 minut vypečeme kůži do křupava.

Salát:

Čerstvé zelí nakrouháme na tenké nudličky, osolíme, smícháme s proužky cibule a rukou řádně propracujeme. Ochutíme kmínem, kysaným zelím, olejem a octem. Znovu důkladně propracujeme. Necháme alespoň 10 minut odležet a v případě potřeby dochutíme.

Servírování:

Z masa sundáme provázek a roládu nakrájíme pilkovým nožem na plátky. Podáváme se zelným salátem, čerstvým chlebem, hořčicí a nakládanou zeleninou (okurky, žampiony a řepou) podle chuti.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.