Roman Paulus
Doba přípravy3 hod.

Španělský ptáček

Jmenuje se sice španělský ptáček, ale je to jedna z největších klasik české kuchyně. Šéfkuchař Roman Paulus ukáže, jak tuto specialitu z hovězí roštěné (můžete použít i hovězí kýtu) připravit jednoduše doma. Ve video receptu se dozvíte, jak španělské ptáčky naplnit (Roman Paulus použil šunkovou klobásu, slaninu, cibuli, vajíčko a kyselou okurku) a hlavně jak je zamotat a svázat tak, aby se vám při pečení „nerozjely“. Také zjistíte, jak připravit omáčku, jak ji správně zahustit, promixovat i přecedit. Nejvíce vám tento klasický český recept z hovězího masa bude chutnat s rýží, ale když budete chtít, můžete si připravit i domácí bramborovou kaši.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Ptáčci:

  • 4 × irský roastbeef steak Inisvale (hovězí nízký roštěnec)
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 2 × lžíce plnotučná hořčice Kania
  • 1 × šunková klobása Pikok
  • 50 g anglická slanina Pikok vcelku
  • 1 × cibule
  • 2 × vejce „M“
  • 2 × nakládané okurky Cornichons Freshona

Omáčka:

  • 2 × lžíce máslo Pilos
  • 2 × lžíce hladká mouka Belbake
  • 2 × lžíce vepřové sádlo Pikok
  • 4 × plátek delikatesní slanina Pikok
  • 2 × cibule
  • 3 × bobkový list Kania
  • 2 × lžíce plnotučná hořčice Kania
  • 1 l hovězí vývar
  • lák z okurek
  • jasmínová rýže Golden Sun
  • na ozdobu čerstvá listová petržel
  • palička
  • kovové sítko
  • mixér
  • hrnec vhodný do trouby
  • provázek

POSTUP

Vejce uvaříme natvrdo (vložíme do vroucí vody a vaříme 10 minut), necháme trochu vychladnout a oloupeme.

Maso naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Obložíme špalíčkem klobásy, slaniny, měsíčkem cibule, půlkou vařeného vejce a nakládanou okurkou. Zavineme, obtočíme provázkem, zavážeme, osolíme a opepříme.

Ptáčky opečeme v hrnci s rozehřátým sádlem prudce dozlatova a vyndáme z kastrolu. Na výpeku restujeme slaninu nakrájenou na kostičky a cibuli nadrobno do zlatova. Přidáme bobkový list, hořčici a podlijeme vývarem. Ptáčky vložíme zpět a pod pokličkou dusíme do měkka v troubě rozpálené na 160 °C asi 2 hodiny.

Ze dvou lžic másla a dvou lžic hladké mouky připravíme tmavou jíšku.

Tip: Jak připravit jíšku se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Když je maso měkké, vyndáme ptáčky z omáčky, kterou zahustíme připravenou jíškou, provaříme 15-20 minut, poté rozmixujeme a procedíme. Omáčku dochutíme podle potřeby pepřem, solí a lákem z okurek.

Jasmínovou rýži uvaříme v osolené vodě podle návodu.
Podáváme kopeček rýže s omáčkou a rozkrojeným závitkem zbaveným provázku. Ozdobíme čerstvou listovou petrželí.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.