Roman Paulus
Doba přípravy3 hod.

Hovězí plec po hambursku s hrnečkovým knedlíkem

Hledáte inspiraci na nedělní rodinný oběd? Tradiční recept na hamburskou omáčku s falešnou svíčkovou a domácím hrnečkovým knedlíkem vám ukáže šéfkuchař Roman Paulus.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 1 kg hovězí falešné svíčkové (hovězí kulatá plec) Řezníkova čerstvá porce
  • řepkový olej Vita D'or
  • 100 g anglické slaniny v celku Pikok  
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s černým pepřem Kania
  • 125 g petržele
  • 130 g mrkve
  • 65 g celeru
  • 100 g cibule
  • 1 × lžička cukru Castello
  • 6 × bobkových listů Kania
  • 15 kuličky nového koření Kania
  • 20 kuličky černého pepře Kania
  • 2 × lžíce plnotučné hořčice Kania
  • 750 ml hovězího vývaru
  • 200 ml čerstvé smetany ke šlehání Pikok (33 % tuku)
  • 2 × lžíce hladké mouky Castello
  • 0,5 × citronu (šťáva)
  • 50 g másla Pilos
  • 70 g kyselých okurek Cornichons Freshona
  • hrnečkové knedlíky
  • čerstvá listová petržel na ozdobu
  • provázek
  • mixér
  • plátno

POSTUP

Příprava:

50 g slaniny nakrájíme na dlouhé špalíčky a necháme zamrazit. Zbylých 50 g slaniny nakrájíme na kostičky. Z 60 g mrkve a 60 g petržele připravíme nudličky a ze zbytku kořenové zeleniny kostičky.

Maso prošpikujeme zmrzlou slaninou, svážeme provázkem, osolíme, opepříme a v pánvi s rozpáleným olejem zprudka opečeme ze všech stran.

Ve středně velkém hrnci rozehřejeme olej, osmažíme na něm slaninu, přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, najemno nasekanou cibuli a orestujeme dozlatova. Poté zeleninu ochutíme cukrem a necháme trochu zkaramelizovat.

Mezitím si dáme do plátýnka bobkové listy, nové koření, celý pepř a zavážeme provázkem.

K restované zelenině přidáme hořčici, zalijeme vývarem, přidáme opečené maso, divoké koření v plátýnku a dusíme do měkka. Hrnec můžeme nechat na mírném plameni, nebo vložit do předehřáté trouby na 150–160 °C na asi 2,5 hodiny.

Hotové maso a sáček s kořením vyndáme ze základu, do kterého přidáme mouku rozmíchanou ve smetaně. Po chvilce přidáme citronovou šťávu a necháme vařit 10-15 minut. Poté rozmixujeme, hladkou omáčku nalijeme zpátky do čistého hrnce a zjemníme kouskem másla.

V pánvi rozehřejeme máslo, na kterém orestujeme zeleninu a kyselé okurky nakrájené na nudličky.

Servírování:

Na talíř nandáme nakrájené hrnečkové knedlíky, orestovanou zeleninu, omáčku a plátky masa. Ozdobíme snítkou listové petržele.

Tip: Jak připravit hrnečkové knedlíky se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.