Utopenci – domácí nakládané špekáčky

play Přehrát video recept
Utopenci – domácí nakládané špekáčky
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

10 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

30 min.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Utopenci jsou sice především hospodská klasika, ale snadno a hlavně levně si je můžete připravit i doma. Šéfkuchař Roman Paulus vám ukáže, jak na to! Kromě samotných špekáčků budete potřebovat připravit i nálev z vody, octa a koření dle chuti – skvěle se hodí bobkový list, nové koření anebo jalovec. Zatímco vám bude nálev chladnout, můžete špekáčky naříznout, namazat směsí hořčice a papriky a naplnit červenou cibulí. Do samotné sklenice je pak naskládejte společně s kousky paprik a nakonec je až po okraj zalijte nálevem. Pokud použijete studený nálev, budete mít hotové poctivé utopence zhruba za týden, ale jestli se nemůžete dočkat, použijte horký nálev a budete mít hotovo už za tři dny.

Tagy

Do 30 minut

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 10 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Nálev:

  • 1 l voda
  • 500 ml ocet
  • 1 × lžička sůl
  • 2 × lžička krupicový cukr
  • 1 × lžička mletý pepř
  • 5 × bobkový list
  • 1 × lžička jalovec

Utopenci:

  • 1 kg špekáčky
  • 100 ml plnotučná hořčice
  • 2 × lžička mletá uzená paprika
  • 100 g nakládané okurky 5-8 cm
  • 160 g červená cibule
  • 3 × stroužek česnek
  • 1 × paprička
  • 100 g červená paprika
  • 100 g žlutá paprika

Orientační nutriční hodnoty

Energie

1 330 kJ / 318 kcal

Bílkoviny

14,40 g

Tuky

26,20 g

Vláknina

1,40 g

Sůl

3,00 g

Sacharidy

7,60 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Do hrnce nalijeme vodu a ochutíme jí octem, solí, mletým pepřem, cukrem, bobkovým listem a kuličky jalovce. Vaříme asi 5 minut, vypneme plamen a ideálně necháme vychladnout.

Pokud nespěcháte, použijte studený nálev – špekáčky budou v lednici zrát minimálně týden, ale budou lépe rozleželé. Když jste nedočkaví, použijte vroucí nálev – utopenci uzrají asi za 3 dny a můžete si na nich pochutnat dříve.

02.Špekáčky podélně rozkrojíme asi do dvou třetin. Smícháme hořčici s mletou paprikou a směs natřeme do řezu. Naplníme plátkem kyselé okurky a proužky červené cibule.

03.Plněné špekáčky skládáme do sklenice a prokládáme je zbylou cibulí, na plátky nakrájeným česnekem a proužky pálivé, žluté a červené papriky.

04.Plnou sklenici zalijeme nálevem, uzavřeme a vložíme do lednice, kde budou špekáčky zrát 3–14 dnů.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo