Kuchyně
Česká
Počet porcí
10 porcí
Doba přípravy
30 min.
Obtížnost
Začátečník
Utopenci jsou sice především hospodská klasika, ale snadno a hlavně levně si je můžete připravit i doma. Šéfkuchař Roman Paulus vám ukáže, jak na to! Kromě samotných špekáčků budete potřebovat připravit i nálev z vody, octa a koření dle chuti – skvěle se hodí bobkový list, nové koření anebo jalovec. Zatímco vám bude nálev chladnout, můžete špekáčky naříznout, namazat směsí hořčice a papriky a naplnit červenou cibulí. Do samotné sklenice je pak naskládejte společně s kousky paprik a nakonec je až po okraj zalijte nálevem. Pokud použijete studený nálev, budete mít hotové poctivé utopence zhruba za týden, ale jestli se nemůžete dočkat, použijte horký nálev a budete mít hotovo už za tři dny.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
1 330 kJ / 318 kcal
Bílkoviny
14,40 g
Tuky
26,20 g
Vláknina
1,40 g
Sůl
3,00 g
Sacharidy
7,60 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Do hrnce nalijeme vodu a ochutíme jí octem, solí, mletým pepřem, cukrem, bobkovým listem a kuličky jalovce. Vaříme asi 5 minut, vypneme plamen a ideálně necháme vychladnout.
Pokud nespěcháte, použijte studený nálev – špekáčky budou v lednici zrát minimálně týden, ale budou lépe rozleželé. Když jste nedočkaví, použijte vroucí nálev – utopenci uzrají asi za 3 dny a můžete si na nich pochutnat dříve.
02.Špekáčky podélně rozkrojíme asi do dvou třetin. Smícháme hořčici s mletou paprikou a směs natřeme do řezu. Naplníme plátkem kyselé okurky a proužky červené cibule.
03.Plněné špekáčky skládáme do sklenice a prokládáme je zbylou cibulí, na plátky nakrájeným česnekem a proužky pálivé, žluté a červené papriky.
04.Plnou sklenici zalijeme nálevem, uzavřeme a vložíme do lednice, kde budou špekáčky zrát 3–14 dnů.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT