Roman Paulus
Doba přípravy3 hod.

Tvarohový mazanec bez rozinek

Jakmile se začnou blížit Velikonoce, je ten nejvyšší čas začít myslet na mazanec. Připravit ho můžete buď klasicky, anebo podle tohoto video receptu šéfkuchaře Romana Pauluse, který ho připravuje z kynutého tvarohového těsta. Na míchání těsta používá Roman Paulus multifunkční robot Monsieur Cuisine, který vám zaručeně usnadní práci, ale mazanec zvládnete připravit i bez něj. Také se dozvíte, proč má tento mazanec tolik společného s italským dezertem panettone – peče se totiž podobně v dortové formě.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 380 g polohrubá mouka + na pomoučnění
  • 75 g hladká mouka
  • 110 g krupicový cukr
  • 75 g máslo
  • 75 ml plnotučné mléko
  • 30 g čerstvé droždí
  • 1 × vanilkový cukr
  • sůl
  • 1 × lžička citronová kůra
  • 2 × vejce “M” + na potření
  • 190 g plnotučný tvaroh
  • rostlinný olej ve spreji
  • na posypání mandlové plátky

POSTUP

Do mixovací nádoby postupně nandáme obě mouky, cukry, změklé máslo, vlažné mléko, nadrobené droždí, sůl, citronovou kůru, celá vejce a tvaroh. 

Tip: Pokud nemáte multifunkční hrnec Monsieur Cuisine, použijte k zadělání těsta klasického kuchyňského robota či těsto propracujte ručně.

Nastavíme program hnětení na 2 minuty a necháme vypracovat pevné těsto.

Následně těsto přendáme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě do zdvojnásobení.

Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem.

Nakynuté těsto na vále zpracujeme, vytvarujeme do bochánku, vložíme do dortové formy a necháme znovu nakynout do zdvojnásobení.

Nakynutý mazanec ve formě potřeme rozšlehaným vejcem, nařízneme do kříže, posypeme mandlovými plátky a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C 40 minut na program horkovzduch. 

Tip: Ke konci pečení špejlí vyzkoušejte, zda je těsto hotové. Zapíchněte ji doprostřed mazance a pokud po vytažení bude obalená syrovým těstem, pečte o něco déle. Suchá špejle bez zbytků těsta naopak zaručuje dobře propečený moučník.

Upečený mazanec necháme vychladnout, zasněžíme moučkovým cukrem a porcujeme.

Orientační nutriční hodnoty (1 bochník): 3376 kcal, 92 g bílkovin, 492 g sacharidů, 111 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU