Filet lososa na straně masa zasypeme třtinovým cukrem a hrubozrnnou solí. Polijeme rumem, zakryjeme potravinovou fólií a necháme marinovat asi 3 hodiny v lednici. V průběhu filet několikrát otočíme.
Tip: Použít můžete i oblíbený světlý rum.
Odštěpky tvrdého dřeva vložíme do vody a necháme minimálně 30 minut nasáknout.
Marinovaný filet opláchneme pod tekoucí studenou vodou a osušíme. Kůži potřeme lžící oleje a maso vložíme do grilu (kůží dolů) rozpáleného asi na 200 °C mimo přímý žár. Do žhavých uhlíků vložíme mokré odštěpky dřeva a udíme asi 20 minut dle velikosti filetu.
Když se ryba udí, v míse smícháme hořčici, med, lžíci citronové šťávy, nasekaný kopr, sůl, pepř a promícháme. Za stálého šlehání metličkou pomalu přiléváme i slunečnicový olej.
Cuketu omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Asi 3 minuty před podáváním cuketu marinujeme lžící olivového oleje, lžící citronové šťávy, solí a pepřem. Důkladně promícháme.
Vyuzeného lososa vyndáme z grilu a pomocí lžíce a vidličky maso stáhneme z kůže a zlehka natrháme. Maso smícháme s nasekanou pažitkou a šalotkou.
Servírujeme porci nasekaného lososa s domácí focacciou, marinovanou cuketou, medovou omáčkou a ozdobeného lučními květy.
Tip: Jak připravit domácí focacciu se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde. Případně můžete zvolit bezlepkovou variantu podle videa zde.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce bez pečiva): 389 kcal, 20 g bílkovin, 15 g sacharidů, 27 g tuků.