Roman Paulus
Doba přípravy40 min.

Trhaný losos s marinovanou cuketou a medovo-hořčicovou omáčkou

Zatímco trhané vepřové je už poměrně zajetá klasika, o trhaném lososu jste možná ještě ani neslyšeli. Šéfkuchař Roman Paulus natočil video recept na přesně tuhle pochoutku. Budete potřebovat filet lososa marinovaný v cukru a třtinovém rumu, který necháte následně udit teplým kouřem na grilu. Potrvá to 20 minut, během kterých si připravíte medovo-hořčicovou omáčku inspirovanou Skandinávií – tedy s pořádnou porcí čerstvého nasekaného kopru. Na závěr už stačí jen přidat marinovanou mladou cuketu, natrhat lososa pomocí vidličky a lžíce a podávat!

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Losos

  • 400 g filet lososa s kůží a šupinami
  • 100 g sůl
  • 100 g třtinový cukr
  • 100 ml tmavý rum
  • 1 × lžíce extra panenský olivový olej
  • 20 g pažitka
  • 20 g šalotka

Příloha

  • 50 g plnotučná hořčice
  • 50 g med
  • 2 × lžíce citronová šťáva
  • 1 × lžíce čerstvý kopr
  • sůl
  • pepř
  • 30 g slunečnicový olej
  • 200 g cuketa
  • 1 × lžíce extra panenský olivový olej
  • focaccia (nebo bezlepková focaccia)
  • luční květy na ozdobu
  • potravinová fólie
  • gril
  • alobal
  • odštěpky z tvrdého dřeva
  • metlička

POSTUP

Filet lososa na straně masa zasypeme třtinovým cukrem a hrubozrnnou solí. Polijeme rumem, zakryjeme potravinovou fólií a necháme marinovat asi 3 hodiny v lednici. V průběhu filet několikrát otočíme.

Tip: Použít můžete i oblíbený světlý rum.

Odštěpky tvrdého dřeva vložíme do vody a necháme minimálně 30 minut nasáknout.

Marinovaný filet opláchneme pod tekoucí studenou vodou a osušíme. Kůži potřeme lžící oleje a maso vložíme do grilu (kůží dolů) rozpáleného asi na 200 °C mimo přímý žár. Do žhavých uhlíků vložíme mokré odštěpky dřeva a udíme asi 20 minut dle velikosti filetu.

Když se ryba udí, v míse smícháme hořčici, med, lžíci citronové šťávy, nasekaný kopr, sůl, pepř a promícháme. Za stálého šlehání metličkou pomalu přiléváme i slunečnicový olej.

Cuketu omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Asi 3 minuty před podáváním cuketu marinujeme lžící olivového oleje, lžící citronové šťávy, solí a pepřem. Důkladně promícháme.

Vyuzeného lososa vyndáme z grilu a pomocí lžíce a vidličky maso stáhneme z kůže a zlehka natrháme. Maso smícháme s nasekanou pažitkou a šalotkou. 

Servírujeme porci nasekaného lososa s domácí focacciou, marinovanou cuketou, medovou omáčkou a ozdobeného lučními květy.

Tip: Jak připravit domácí focacciu se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde. Případně můžete zvolit bezlepkovou variantu podle videa zde.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce bez pečiva): 389 kcal, 20 g bílkovin, 15 g sacharidů, 27 g tuků.


Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.