Roman Paulus
Doba přípravy45 min.

Losos uzený v teplém kouři s mangem

Uzení může být otázkou jen několika desítek minut! O tom vás přesvědčí šéfkuchař Roman Paulus, který natočil video recept na teplem uzeného lososa. Naučíte se lososa správně marinovat v cukru, soli a rumu a následně i hořčici. Dále zjistíte, jak z běžného grilu vytvořit malou udírnu pomocí dřevěného uhlí a odštěpků namočených ve vodě. Nakonec zvládnete namíchat i jednoduchou salsu s mangem, limetkovou šťávou a koriandrem. Jako přílohu připravte opečené bagetky nebo grilované brambory a můžete podávat!


SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP

Suroviny - Losos

  • 1 filet lososa s kůží a šupinami
  • 200 g třtinového cukru Belbake
  • 200 g jedlé kamenné soli Kania
  • 200 ml bílého rumu James Cook
  • extra panenský olivový olej Primadonna
  • 4 polév. lž. plnotučné hořčice Kania
  • 4 polév. lž. hrubozrnné hořčice Kania

Mango salsa

  • 1 ks mango
  • 1 polév. lž. třtinového cukru Belbake
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • 1 pálivá paprička
  • 0.25 červené papriky
  • 1 červená cibule
  • 2 limetky (šťáva)
  • 4 polév. lž. sekaného koriandru + na ozdobu
  • 2 francouzské bagety

POSTUP

Losos:

Filet lososa na straně masa zasypeme třtinovým cukrem a hrubozrnnou solí. Polijeme rumem, zakryjeme potravinovou fólií a necháme marinovat asi 3 hodiny v lednici. V průběhu filet několikrát otočíme.

Tip: Použít můžete i oblíbený tmavý rum.

Marinovaný filet opláchneme pod tekoucí studenou vodou a osušíme. V případě, že máme menší gril, filet naporcujeme na menší části. Kůži potřeme olivovým olejem a maso bohatě potřeme hořčicemi. Udíme na alobalu v grilu rozpáleném na 180–200 °C 30–35 min pod poklicí.

Tip: Do žhavých uhlíků vložíme odštěpky z tvrdého dřeva namočené ve vodě, aby masu dodaly uzený nádech.

Mango salsa:

Mango oloupeme a nakrájíme na kostičky, cibuli a papriky nakrájíme nadrobno a koriandr nasekáme.

Tip: Jak oloupat mango se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Mango, cukr, sůl, papriky, cibuli, limetkovou šťávu a koriandr důkladně promícháme.

Bagetu nakrájíme na plátky a krátce ogrilujeme.

Podáváme teplého lososa s grilovanou bagetou, kterého snadno oddělíme od kůže, přelijeme mango salsou a ozdobíme lístky koriandru.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU