Z boku, kolena a ocásku uvaříme vývar. Z kolene obereme libové maso, které poté přidáme do polévky.
Tip: Jak uvařit vepřový vývar, se dozvíte v Kulinářské akademii zde.
V rozehřátém hrnci necháme rozpustit sádlo a orestujeme dosklovata cibuli nakrájenou na menší kousky a česnek nadrobno. Po chvíli přidáme klobásu nakrájenou na půlkolečka, kmín a bobkový list.
Tip: Koření zarestujte se základem, více se rozvoní.
Přidáme mletou papriku, podlijeme připraveným vývarem, přidáme kysané zelí, opepříme, osolíme a vaříme doměkka. Mouku rozmícháme ve smetaně, až vznikne hladké těstíčko, zahustíme jím polévku a necháme provářet alespoň 15-20 minut.
Přidáme obrané maso z kolene, které ještě pokrájíme na menší kousky, a vařené brambory nakrájené na menší kostky.
Tip: Brambory vařte odděleně, v kyselém zelí se dobře neuvaří.
Podáváme do hlubšího talíře posypané nasekanou listovou petrželí, nejlépe s krajícem žitného chleba.
Tip: Pokud dáváte přednost domácímu chlebu, upečte si žitný chléb podle Kulinářské akademie. Recept najdete zde.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 1017 kcal, 37 g bílkovin, 49 g sacharidů, 75 g tuků.