Roman Paulus
Doba přípravy3 hod.

Smetanová zelňačka s vepřovým ovarem

Kysané zelí výborně chutná, ale také obsahuje spoustu vitaminů, a tak se skvěle hodí v zimě, když potřebujete alespoň trochu posílit svou imunitu. Šéfkuchař Roman Paulus z něj tentokrát připravuje bílou zelňačku, do které kromě samotného zelí patří i papriková klobása, vepřový vývar a kousky ovaru. Zjistíte mimo jiné i to, jakým kořením zelňačku ochutit, jak ji správně zahustit i proč byste brambory měli uvařit zvlášť a přidat až na samotný konec.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 2,5 kg zabíjačkový balíček (bok, koleno, ocásek) Řezníkova čerstvá porce
  • 2 × lžíce sádlo Pikok
  • 100 g cibule
  • 2 × stroužek česnek
  • 250 g uherská klobása Pikok
  • kmín celý Kania
  • bobkový list Kania
  • 1 × lžíce pálivá mletá paprika Kania
  • 1 l vepřový vývar (získáme vařením masa)
  • 200 g kysané zelí Freshona
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem 4 druhů Kania
  • 3 × lžíce hladká mouka Belbake
  • 100 ml čerstvá smetana ke šlehání (33 % tuku) Pilos
  • 100 g brambory
  • listová petržel
  • na podávání žitný chléb

POSTUP

Z boku, kolena a ocásku uvaříme vývar. Z kolene obereme libové maso, které poté přidáme do polévky.

Tip: Jak uvařit vepřový vývar, se dozvíte v Kulinářské akademii zde.

V rozehřátém hrnci necháme rozpustit sádlo a orestujeme dosklovata cibuli nakrájenou na menší kousky a česnek nadrobno. Po chvíli přidáme klobásu nakrájenou na půlkolečka, kmín a bobkový list.

Tip: Koření zarestujte se základem, více se rozvoní.

Přidáme mletou papriku, podlijeme připraveným vývarem, přidáme kysané zelí, opepříme, osolíme a vaříme doměkka. Mouku rozmícháme ve smetaně, až vznikne hladké těstíčko, zahustíme jím polévku a necháme provářet alespoň 15-20 minut.

Přidáme obrané maso z kolene, které ještě pokrájíme na menší kousky, a vařené brambory nakrájené na menší kostky. 

Tip: Brambory vařte odděleně, v kyselém zelí se dobře neuvaří.

Podáváme do hlubšího talíře posypané nasekanou listovou petrželí, nejlépe s krajícem žitného chleba.

Tip: Pokud dáváte přednost domácímu chlebu, upečte si žitný chléb podle Kulinářské akademie. Recept najdete zde.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 1017 kcal, 37 g bílkovin, 49 g sacharidů, 75 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.