Kuchyně
Česká
Počet porcí
4 porce
Doba přípravy
2 hod. 30 min.
Obtížnost
Pokročilý
Pečený vepřový bok je skvělý nedělní oběd, kterému se můžete s láskou věnovat už od rána. Šéfkuchař Roman Paulus natočil video recept na bůček s křupavou kůžičkou se zelím a špekovými knedlíky. Zjistíte, jak bůček správně nasolit, aby byla kůrčička krásně vypečená, i jak ho připravit na pečení s cibulí česnekem a chcete-li, tak i kapkou černého piva. Zatímco se bude bůček péct, stihnete si v klidu připravit kysané zelí restované na sádle s cibulí a slaninou a neodolatelné špekové knedlíky.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
6 206 kJ / 1 483 kcal
Bílkoviny
28,70 g
Tuky
141,10 g
Vláknina
6,60 g
Sůl
3,80 g
Sacharidy
23,40 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Den dopředu kůži bůčku nakrájíme na kostky a dobře nasolíme. Kůži hodně a maso méně.
02.Druhý den bůček omyjeme pod tekoucí vodou, maso posypeme kmínem a vložíme do pekáče kůží vzhůru. Přidáme cibuli na měsíčky, celé stroužky česneku, podlijeme vodou, přiklopíme poklicí a pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 2 hodiny do měkka. Poté, sundáme poklici, zvýšíme teplotu na 220 °C a dopečeme 25–30 minut do křupava.
03.Divoké koření (bobkový list, nové koření a celý pepř) svážeme za pomoci plátýnka a provázku do uzlíku.
Uzlík s kořením lehce naklepejte pěstí, aby se lépe uvolnilo aroma.
04.V pánvi rozehřejeme lžíci sádla, na kterém orestujeme slaninu nakrájenou na kostičky spolu s pokrájenou cibulí a špetkou kmínu. Po chvíli přidáme zelí, nastrouhanou syrovou bramboru, podlijeme vodou, divoké koření v plátýnku a pomalu dusíme do měkka a do zahuštění bramborou (asi 15 minut).
05.Podáváme bohatou porci zelí s plátky do křupava vypečeného bůčku a ideálně domácími špekovými knedlíky.
Špekové knedlíky připravte podle receptu Kulinářské akademie Lidlu zde.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT