Roman Paulus
Doba přípravy2 hod. 30 min.

Pečený bůček se zelím

Pečený vepřový bok je skvělý nedělní oběd, kterému se můžete s láskou věnovat už od rána. Šéfkuchař Roman Paulus natočil video recept na bůček s křupavou kůžičkou se zelím a špekovými knedlíky. Zjistíte, jak bůček správně nasolit, aby byla kůrčička krásně vypečená, i jak ho připravit na pečení s cibulí česnekem a chcete-li, tak i kapkou černého piva. Zatímco se bude bůček péct, stihnete si v klidu připravit kysané zelí restované na sádle s cibulí a slaninou a neodolatelné špekové knedlíky.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Bůček:

  • 1 kg vepřový bok s kostí Řezníkova čerstvá porce
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • 1 × lžička celý kmín Kania
  • 7 × stroužek česnek
  • 1 × cibule
  • 200 ml voda
  • špekový knedlík

Zelí:

  • 2 × bobkový list Kania
  • 5 × kulička nové koření
  • 8 × kulička celý černý pepř Kania
  • 1 × lžíce vepřové sádlo Pikok
  • 1 × cibule
  • 50 g anglická slanina Pikok
  • 1 × lžička celý kmín Kania
  • 500 g kysané zelí Chef select
  • 200 ml voda
  • 1 × brambora

POSTUP

Den dopředu kůži bůčku nakrájíme na kostky a dobře nasolíme. Kůži hodně a maso méně.

Druhý den bůček omyjeme pod tekoucí vodou, maso posypeme kmínem a vložíme do pekáče kůží vzhůru. Přidáme cibuli na měsíčky, celé stroužky česneku, podlijeme vodou, přiklopíme poklicí a pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 2 hodiny do měkka. Poté, sundáme poklici, zvýšíme teplotu na 220 °C a dopečeme 25–30 minut do křupava.

Zelí:

Divoké koření (bobkový list, nové koření a celý pepř) svážeme za pomoci plátýnka a provázku do uzlíku. 

Tip: Uzlík s kořením lehce naklepejte pěstí, aby se lépe uvolnilo aroma.

V pánvi rozehřejeme lžíci sádla, na kterém orestujeme slaninu nakrájenou na kostičky spolu s pokrájenou cibulí a špetkou kmínu. Po chvíli přidáme zelí, nastrouhanou syrovou bramboru, podlijeme vodou, divoké koření v plátýnku a pomalu dusíme do měkka a do zahuštění bramborou (asi 15 minut).

Podáváme bohatou porci zelí s plátky do křupava vypečeného bůčku a ideálně domácími špekovými knedlíky.

Tip: Špekové knedlíky připravte podle receptu Kulinářské akademie Lidlu zde.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce bez knedlíku): 1007 kcal, 41 g bílkovin, 16 g sacharidů, 87 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.