Pečený bůček se zelím
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

2 hod. 30 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Pečený vepřový bok je skvělý nedělní oběd, kterému se můžete s láskou věnovat už od rána. Šéfkuchař Roman Paulus natočil video recept na bůček s křupavou kůžičkou se zelím a špekovými knedlíky. Zjistíte, jak bůček správně nasolit, aby byla kůrčička krásně vypečená, i jak ho připravit na pečení s cibulí česnekem a chcete-li, tak i kapkou černého piva. Zatímco se bude bůček péct, stihnete si v klidu připravit kysané zelí restované na sádle s cibulí a slaninou a neodolatelné špekové knedlíky.

Tagy

Skromně a skvěle

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Bůček:

  • 1 kg vepřový bok s kostí Řezníkova čerstvá porce
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • 1 × lžička celý kmín Kania
  • 7 × stroužek česnek
  • 1 × cibule
  • 200 ml voda
  • špekový knedlík

Zelí:

  • 2 × bobkový list Kania
  • 5 × kulička nové koření
  • 8 × kulička celý černý pepř Kania
  • 1 × lžíce vepřové sádlo Pikok
  • 1 × cibule
  • 50 g anglická slanina Pikok
  • 1 × lžička celý kmín Kania
  • 500 g kysané zelí Chef select
  • 200 ml voda
  • 1 × brambora

Orientační nutriční hodnoty

Energie

6 206 kJ / 1 483 kcal

Bílkoviny

28,70 g

Tuky

141,10 g

Vláknina

6,60 g

Sůl

3,80 g

Sacharidy

23,40 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Den dopředu kůži bůčku nakrájíme na kostky a dobře nasolíme. Kůži hodně a maso méně.

02.Druhý den bůček omyjeme pod tekoucí vodou, maso posypeme kmínem a vložíme do pekáče kůží vzhůru. Přidáme cibuli na měsíčky, celé stroužky česneku, podlijeme vodou, přiklopíme poklicí a pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 2 hodiny do měkka. Poté, sundáme poklici, zvýšíme teplotu na 220 °C a dopečeme 25–30 minut do křupava.

Zelí:

03.Divoké koření (bobkový list, nové koření a celý pepř) svážeme za pomoci plátýnka a provázku do uzlíku. 

Uzlík s kořením lehce naklepejte pěstí, aby se lépe uvolnilo aroma.

04.V pánvi rozehřejeme lžíci sádla, na kterém orestujeme slaninu nakrájenou na kostičky spolu s pokrájenou cibulí a špetkou kmínu. Po chvíli přidáme zelí, nastrouhanou syrovou bramboru, podlijeme vodou, divoké koření v plátýnku a pomalu dusíme do měkka a do zahuštění bramborou (asi 15 minut).

05.Podáváme bohatou porci zelí s plátky do křupava vypečeného bůčku a ideálně domácími špekovými knedlíky.

Špekové knedlíky připravte podle receptu Kulinářské akademie Lidlu zde.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo