Den dopředu kůži bůčku nakrájíme na kostky a dobře nasolíme. Kůži hodně a maso méně.
Druhý den bůček omyjeme pod tekoucí vodou, maso posypeme kmínem a vložíme do pekáče kůží vzhůru. Přidáme cibuli na měsíčky, celé stroužky česneku, podlijeme vodou, přiklopíme poklicí a pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 2 hodiny do měkka. Poté, sundáme poklici, zvýšíme teplotu na 220 °C a dopečeme 25–30 minut do křupava.
Zelí:
Divoké koření (bobkový list, nové koření a celý pepř) svážeme za pomoci plátýnka a provázku do uzlíku.
Tip: Uzlík s kořením lehce naklepejte pěstí, aby se lépe uvolnilo aroma.
V pánvi rozehřejeme lžíci sádla, na kterém orestujeme slaninu nakrájenou na kostičky spolu s pokrájenou cibulí a špetkou kmínu. Po chvíli přidáme zelí, nastrouhanou syrovou bramboru, podlijeme vodou, divoké koření v plátýnku a pomalu dusíme do měkka a do zahuštění bramborou (asi 15 minut).
Podáváme bohatou porci zelí s plátky do křupava vypečeného bůčku a ideálně domácími špekovými knedlíky.
Tip: Špekové knedlíky připravte podle receptu Kulinářské akademie Lidlu zde.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce bez knedlíku): 1007 kcal, 41 g bílkovin, 16 g sacharidů, 87 g tuků.