Těsto:
Hrubou mouku, rozdrobené droždí, cukr, vejce, olej a vlažné mléko v robotu zpracujeme v hladké těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě nakynout do zdvojnásobení.
Zelí:
V rozehřátém hrnci rozpustíme sádlo, na kterém orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli dosklovata. Následně přidáme kysané zelí a najemno nastrouhaný brambor, který zelí zahustí. Podlijeme trochou vody, přidáme divoké koření, které jsme svázali do plátýnka, a dle chuti dosladíme. Dusíme na mírném plameni pod pokličkou asi 20 minut.
Náplň:
Do prejtu přidáme vařené rozšťouchané brambory, křupavou smaženou cibulku a nasekanou listovou petržel. Důkladně promícháme.
Tip: Usnadněte si práci. Z prejtové směsi si předem udělejte kuličky, zchlaďte je a až ztuhlé zabalte do těsta.
Knedlík:
Nakynuté těsto lehce pomoučníme a vyválíme na silnější plát (asi 1 cm). Nakrájíme na 10 dílů, do každého vložíme asi lžíci náplně z prejtu, uzavřeme a vytvarujeme kulatý knedlík. Necháme ještě asi 20 minut kynout pod utěrkou.
Do hrnce s trochou vroucí vody vložíme pařáček, potřeme ho olejem a naskládáme na něj knedlíky. Vaříme v páře pod pokličkou zhruba 10 minut.
Tip: Dodržujte rozestupy, knedlíky v páře ještě nakynou.
Servírování:
Jednu cibuli nadrobno nakrájíme a orestujeme ve 100 g rozehřátého sádla.
Doprostřed talíře nandáme bohatou porci zelí, na které položí 2–3 čerstvě uvařené knedlíky, které ihned po vyndání propícháme špejlí. Dochutíme na sádle dozlatova orestovanou cibulí a několika lístky listové petržele.