Roman Paulus
Doba přípravy2 hod.

Knedlík blboun s prejtem a kysaným zelím

Už jste někdy zkusili blbouny? Máme na mysli skvělé plněné kynuté knedlíky, které připravil šéfkuchař Roman Paulus. Dozvíte se, co to vlastně takový „blboun“ je a hlavně, jak ho správně připravit. Naučíte se, jak připravit těsto na plněné kynuté knedlíky i jak namíchat nádivku z prejtu a smažené cibulky. Ještě před vařením knedlíků v páře, které trvá jen chviličku, si připravíte kysané zelí restované na sádle, které k tomuto jídlu neodmyslitelně patří.

SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

4 porce = 10 knedlíků

Těsto

  • 500 g hrubé mouky Belbake + na podsypání
  • 21 g čerstvého droždí
  • 2 lžíce krupicového cukru Belbake
  • 1× vejce „M“
  • 1 lžíce rostlinného oleje Vita D'or
  • 250 ml plnotučného mléka Pilos

Zelí

  • 2 lžíce vepřového sádla Pikok
  • 1× cibule
  • 400 g kysaného zelí Chef Select
  • 1× větší brambora
  • 10 kuliček nového koření Kania
  • 25 kuliček celého černého pepře Kania
  • 5× bobkových listů
  • krupicový cukr dle chuti

Náplň

  • 400 g zabijačkového prejtu
  • 100 g vařených brambor
  • 4 lžíce smažené cibulky Kania
  • 2 lžíce sekané listové petržele + na ozdobu

Dokončení

  • 1× cibule
  • 100 g másla

POSTUP

Těsto:

Hrubou mouku, rozdrobené droždí, cukr, vejce, olej a vlažné mléko v robotu zpracujeme v hladké těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě nakynout do zdvojnásobení.

Zelí:

V rozehřátém hrnci rozpustíme sádlo, na kterém orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli dosklovata. Následně přidáme kysané zelí a najemno nastrouhaný brambor, který zelí zahustí. Podlijeme trochou vody, přidáme divoké koření, které jsme svázali do plátýnka, a dle chuti dosladíme. Dusíme na mírném plameni pod pokličkou asi 20 minut.

Náplň:

Do prejtu přidáme vařené rozšťouchané brambory, křupavou smaženou cibulku a nasekanou listovou petržel. Důkladně promícháme.

Tip: Usnadněte si práci. Z prejtové směsi si předem udělejte kuličky, zchlaďte je a až ztuhlé zabalte do těsta.

Knedlík:

Nakynuté těsto lehce pomoučníme a vyválíme na silnější plát (asi 1 cm). Nakrájíme na 10 dílů, do každého vložíme asi lžíci náplně z prejtu, uzavřeme a vytvarujeme kulatý knedlík. Necháme ještě asi 20 minut kynout pod utěrkou.

Do hrnce s trochou vroucí vody vložíme pařáček, potřeme ho olejem a naskládáme na něj knedlíky. Vaříme v páře pod pokličkou zhruba 10 minut.

Tip: Dodržujte rozestupy, knedlíky v páře ještě nakynou.

Servírování:

Jednu cibuli nadrobno nakrájíme a orestujeme ve 100 g rozehřátého sádla.

Doprostřed talíře nandáme bohatou porci zelí, na které položí 2–3 čerstvě uvařené knedlíky, které ihned po vyndání propícháme špejlí. Dochutíme na sádle dozlatova orestovanou cibulí a několika lístky listové petržele.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU