Roman Paulus
Doba přípravy20 min.

Smažená rýže Biriyani

Na Cejlonu, ostrově v Indickém oceánu, se rýže podává na mnoho zajímavých způsobů a jedním z nich je i biriyani neboli birjání. Jak se tato pochoutka připravuje, vám ve svém video receptu představí šéfkuchař Roman Paulus. Na základ budete potřebovat přepuštěné máslo (ghí), česnek, zázvor a spoustu voňavého koření. Po čase přidáte i jogurt a rajčata. Až celou směs orestujete pěkně na barvu, přijde správná chvíli přidat i vařenou basmati rýži a za chvíli můžete podávat. K této smažené rýži se nejvíce hodí ozdoby v podobě smažené šalotky, kešu ořechů a smaženého vařeného vejce.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 1 × lžíce ghí přepuštěné máslo
  • 70 g cibule
  • 1 × lžíce strouhaný zázvor
  • 1 × lžíce strouhaný česnek
  • 0,5 × lžička římský kmín
  • 1 × bobkový list
  • 1 × lžička kardamom
  • 2 × zelená pálivá paprička
  • 1 × svitek skořice
  • 1 × lžička kari koření
  • 2 × lžička mleté chilli
  • 1 × lžička mletá kurkuma
  • 0,5 × stonek citronová tráva
  • 0,5 × lžička černá hořčičná semínka
  • 200 g rajčata
  • 1 × lžíce plnotučný jogurt
  • 400 g vařená rýže basmati
  • 6 × kari lístek
  • 1 × lžíce mátové listy
  • 1 × lžíce koriandr listy
  • 1 × lžíce pandanové listy (lze vynechat)
  • sůl
  • pepř
  • 1 × hrst rozinky
  • 50 g kešu ořechy
  • 1 × hrst smažená šalotka
  • 8 × vejce „M“

POSTUP

Vejce uvaříme natvrdo a rýži v osolené vroucí vodě podle návodu. Kešu v pánvi nasucho orestujeme.

Tip: Pro výraznější chuť zkuste rýži uvařit v zeleninovém nebo masovém vývaru. Jak na něj se dozvíte v tricích Kulinářské akademie Lidlu.

Ve velké pánvi rozpálíme přepuštěné máslo, na kterém postupně orestujeme najemno nasekanou cibuli, nastrouhaný zázvor a česnek. Ochutíme římským kmínem, bobkovým listem, drceným kardamomem, skořicí, drceným a mletým chilli (podle chuti), kari kořením, kurkumou, stvolem citronové trávy a semínky černé hořčice. Jakmile máme na barvu orestovaný základ, přidáme nakrájená čerstvá rajčata se lžící jogurtu.

Následné přidáme vařenou basmati rýži, promícháme, přidáme kari listy, nasekanou mátu, koriandr a pandanové listy. Dochutíme solí a mletým pepřem.

Co jsou to Pandanové listy?

Jedná se o travinu používanou v kuchyni jižní Asie. Do pokrmu se dávají natrhané na menší kusy a při konzumaci se z jídla vyndají. Listy zanechávají unikátní jemnou lehce nasládlou chuť a trávovité aroma. Prodávají se čerstvé, avšak v českých podmínkách narazíte spíš na mražené, a to v obchodech s asijskými specialitami. Používají se i k ochucení dezertů, drinků nebo výrobu džemů.

Díky jejich jemné a málo výrazné chuti je lze při vaření vynechat.

Servírujeme v hlubokém talíři, posypané rozinkami, restovanými kešu ořechy, smaženou šalotkou a natvrdo vařenými vejci. Tradičně se vejce ještě po oloupání osmaží.

Tip: Dle chuti je možné přidat i krevety či kuřecí kousky.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 514 kcal, 22 g bílkovin, 45 g sacharidů, 26 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU