Roman Paulus
Doba přípravy30 min.

Lilkový salát Brinjol

Srílanská kuchyně je plná překvapivých chuťových kombinací a jednu takovou najdete i v receptu, který pro vás natočil šéfkuchař Roman Paulus. Recept na originální salát pochází od tamějšího kuchaře, a tak se dá bez nadsázky říct, že to bude vaše první příležitost, kdy toto jídlo ochutnat. Budete potřebovat smažený lilek obalený v kurkumě a k tomu spoustu míchané zeleniny (například rajčatovou dužinu nebo okurku) a ještě větší hromadu rozmanitých dochucovadel (od chilli až po med). Až všechno smícháte dohromady, můžete si na výsledném salátu pochutnat jen tak, anebo třeba v kombinaci s vaším oblíbeným grilovaným masem.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
2

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 300 g lilek
  • 1 × lžička palmový nebo bílý vinný ocet
  • 1 × lžička mletá kurkuma
  • rostlinný olej na smažení
  • 0,5 × šalotka
  • 1 × rajče
  • 3 × list salátu (lollo biondo)
  • 1 × lžíce mango čatní
  • 1 × lžička krupicový cukr
  • 1 × lžička med
  • sůl
  • pepř
  • 1 × okurka
  • 1 × lžička mleté chilli
  • 1 × lžička kečup

POSTUP

Menší lilek překrojíme napůl, nakrájíme na tenké plátky a promícháme s octem a kurkumou. Smažíme v rozpáleném oleji dozlatova.

V míse důkladně promícháme na proužky nakrájenou šalotku, dužinu rajčete bez semínek, pokrájené listy salátu, mango čatní, cukr, med, sůl, pepř, chilli, kečup a na plátky nakrájenou okurku. 

Tip: Jak si připravit domácí mango čatní se dozvíte v triku Kulinářské akademie zde.

K takto připravenému salátu přidáme čerstvě usmažený lilek rovnou z oleje, který nenecháme okapat.

Podáváme za tepla či za studena samostatně nebo jako přílohu. Výtečně se hodí zejména ke grilovanému masu nebo rybám.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 148 kcal, 4 g bílkovin, 19 g sacharidů, 5 g tuků

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU