Mango čatní
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Asijská, Indická

počet porcí

Počet porcí

14 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

30 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Mangové čatní (nebo také chutney) je skvělým doplňkem indických nebo srílanských jídel. Šéfkuchař Roman Paulus vám proto ukáže, jak si ho můžete připravit doma. Postupujete podobně, jako kdybyste připravovali ovocný džem, jen s poměrně jiným (a orientálnějším) výsledkem. Kromě manga, cukru a vinného octa budete potřebovat ještě zázvor, česnek a k tomu plno aromatického koření – například chilli nebo kardamom. Hotové čatní pak stačí jen naplnit do sklenic, nechat vychladnout a skladovat až několik měsíců (nebo prostě do té doby, než ho všechno sníte).

Tagy

Zavařování

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 14 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

1 dávka = 700 ml = 14 porcí

  • 200 g krupicový cukr
  • 250 ml bílý vinný ocet
  • 1 kg mango
  • 20 g zázvor
  • 1 × stroužek česnek
  • 0,5 × lžička semínka koriandru
  • 0,5 × lžička římský kmín
  • 0,5 × lžička mleté chilli
  • 1 × lžička černucha
  • 1 × čerstvá pálivá paprička
  • 4 × tobolka kardamom

Orientační nutriční hodnoty

Energie

394 kJ / 94 kcal

Bílkoviny

0,50 g

Tuky

0,30 g

Vláknina

1,00 g

Sůl

0,00 g

Sacharidy

22,50 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Mango oloupeme a nakrájíme na kusy. Čerstvou papričku očistíme, zbavíme semínek a nakrájíme nadrobno. Zázvor a česnek bez slupky nastrouháme. Z tobolek kardamomu vybereme semínka a nadrtíme je v hmoždíři. Římský kmín a semínka koriandru nasucho v pánvi orestujeme a následně v hmoždíři rozdrtíme.

02.Do hrnce dáme vinný ocet a cukr, přivedeme do varu a necháme krátce provařit.

03.Přidáme nakrájené mango, zázvor, česnek, koriandr, římský kmín, chilli, černuchu, pálivou papričku a kardamom. Vaříme mírným plamenem do zhoustnutí, následně plníme do sklenic, které dobře uzavřeme a otočíme.

04.Takto připravené čatní vydrží ve sklepě i několik měsíců.

Aby bylo čatní co nejlepší, použijte polovinu ovoce přezrálého a polovinu tvrdšího. Přezrálé ovoce se rozvaří a udělá pěknou omáčku, zatímco tvrdší kousky zůstanou zachovány a omáčka tak bude mít krásnou strukturu.

05.Mango čatní je skvělým dipem při grilování, hodí se k pečivu, zelenině i masům a v některých receptech se používá i jako přísada na vaření. 

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo