Kuchyně
Asijská, Indická
Počet porcí
14 porcí
Doba přípravy
30 min.
Obtížnost
Pokročilý
Mangové čatní (nebo také chutney) je skvělým doplňkem indických nebo srílanských jídel. Šéfkuchař Roman Paulus vám proto ukáže, jak si ho můžete připravit doma. Postupujete podobně, jako kdybyste připravovali ovocný džem, jen s poměrně jiným (a orientálnějším) výsledkem. Kromě manga, cukru a vinného octa budete potřebovat ještě zázvor, česnek a k tomu plno aromatického koření – například chilli nebo kardamom. Hotové čatní pak stačí jen naplnit do sklenic, nechat vychladnout a skladovat až několik měsíců (nebo prostě do té doby, než ho všechno sníte).
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
394 kJ / 94 kcal
Bílkoviny
0,50 g
Tuky
0,30 g
Vláknina
1,00 g
Sůl
0,00 g
Sacharidy
22,50 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Mango oloupeme a nakrájíme na kusy. Čerstvou papričku očistíme, zbavíme semínek a nakrájíme nadrobno. Zázvor a česnek bez slupky nastrouháme. Z tobolek kardamomu vybereme semínka a nadrtíme je v hmoždíři. Římský kmín a semínka koriandru nasucho v pánvi orestujeme a následně v hmoždíři rozdrtíme.
02.Do hrnce dáme vinný ocet a cukr, přivedeme do varu a necháme krátce provařit.
03.Přidáme nakrájené mango, zázvor, česnek, koriandr, římský kmín, chilli, černuchu, pálivou papričku a kardamom. Vaříme mírným plamenem do zhoustnutí, následně plníme do sklenic, které dobře uzavřeme a otočíme.
04.Takto připravené čatní vydrží ve sklepě i několik měsíců.
Aby bylo čatní co nejlepší, použijte polovinu ovoce přezrálého a polovinu tvrdšího. Přezrálé ovoce se rozvaří a udělá pěknou omáčku, zatímco tvrdší kousky zůstanou zachovány a omáčka tak bude mít krásnou strukturu.
05.Mango čatní je skvělým dipem při grilování, hodí se k pečivu, zelenině i masům a v některých receptech se používá i jako přísada na vaření.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT