Mango oloupeme a nakrájíme na kusy. Čerstvou papričku očistíme, zbavíme semínek a nakrájíme nadrobno. Zázvor a česnek bez slupky nastrouháme. Z tobolek kardamomu vybereme semínka a nadrtíme je v hmoždíři. Římský kmín a semínka koriandru nasucho v pánvi orestujeme a následně v hmoždíři rozdrtíme.
Do hrnce dáme vinný ocet a cukr, přivedeme do varu a necháme krátce provařit.
Přidáme nakrájené mango, zázvor, česnek, koriandr, římský kmín, chilli, černuchu, pálivou papričku a kardamom. Vaříme mírným plamenem do zhoustnutí, následně plníme do sklenic, které dobře uzavřeme a otočíme.
Takto připravené čatní vydrží ve sklepě i několik měsíců.
Tip: Aby bylo čatní co nejlepší, použijte polovinu ovoce přezrálého a polovinu tvrdšího. Přezrálé ovoce se rozvaří a udělá pěknou omáčku, zatímco tvrdší kousky zůstanou zachovány a omáčka tak bude mít krásnou strukturu.
Mango čatní je skvělým dipem při grilování, hodí se k pečivu, zelenině i masům a v některých receptech se používá i jako přísada na vaření.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce = 50 ml): 119 kcal, 1 g bílkovin, 28 g sacharidů, 0 g tuků
Orientační nutriční hodnoty (1 dávka = 700 ml = 14 porcí): 1671 kcal, 9 g bílkovin, 386 g sacharidů, 6 g tuků