Roman Paulus
Doba přípravy3 hod.

Pečený bůček s bylinkami a salátem z fenyklu a jablek

Máte rádi bůček? Kdo by neměl! Tento šťavnatý kousek vepřového masa chutná skvěle ve spoustě variacích a šéfkuchař Roman Paulus připravil jednu z těch méně tradičních – bůčkovou roládu na italský způsob. Ukáže vám, jak správně bůček připravit – jak nařezat a naložit kůži, aby byla nakonec krásně křupavá, jak bůček celkově naporcovat a naklepat, aby se dobře propekl, i jak připravit náplň z bylinkového pesta a parmezánu. Zatímco se bude rolovaný bůček péct, můžete si jako přílohu připravit pečené brambory s česnekovým dipem a k tomu originální salát z fenykl, jablek a citrusových plodů.

SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
  • 1 kg vepřového bůčku bez kosti Řezníkova čerstvá porce
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 100 g bazalkového pesta Italiamo
  • 100 g parmezánu Parmigiano Reggiano Italiamo
  • 400 ml vody
  • 800 g fenyklu
  • extra panenský olivový olej Italiamo
  • 2 pomeranče
  • 2 jablka
  • 4 středně velké brambory
  • 4 polév. lž. majonézy Kania
  • 4 polév. lž. plnotučného jogurtu Pilos
  • 2 stroužky česneku
  • hrst bylinek (pažitka, listová petržel)
  • palička na maso
  • zapékací mísa s poklicí
  • grilovací pánev
  • struhadlo
  • provázek

POSTUP

Bůček nařežeme na kůži na asi 1 cm velké pruhy. Kůži osolíme a necháme 1 den v lednici odležet. Následující den maso omyjeme, osolíme, nařízneme, abychom dostali co největší plát a dobře naklepeme.

Tip: Když máme jeden velký kus, uděláme jednu celistvou roládu. Pokud máme několik menších kousků, stejným způsobem uděláme několik menších roládek.

Naklepané maso osolíme, opepříme, potřeme bazalkovým pestem a zasypeme najemno strouhaným sýrem. Zarolujeme do rolády tak, aby nařezaná kůže zůstala nahoře a svážeme provázkem.

Tip: Vyzkoušet můžete i jiné, třeba domácí pesto. Zkuste třeba to ze sušených rajčat nebo ředkvičkové. Jak na ně se dozvíte v  tricích Kulinářské Akademie Lidlu. 

Vložíme do pekáče, podlijeme vodou, přiklopíme poklicí a a pečeme 2 hodiny v troubě rozehřáté na 160 °C.

Následně sundáme poklici, zvýšíme teplotu na 220 °C a dopečeme asi 30 minut do křupava.

Brambory uvaříme ve slupce, nakrájíme na poloviny (větší brambory na plátky) a ogrilujeme v grilovací pánvi. Následně osolíme.

Z pomerančů vykrájíme segmenty. Stranou si dáme jak segmenty, tak vymačkanou šťávu ze zbytků pomeranče. Jablka zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky. Fenykl nakrájíme na nudličky.

Tip: Jak připravit citrusové segmenty se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Nakrájený fenykl osolíme, opepříme a promícháme. Ochutíme olivovým olejem a pomerančovou šťávou z přípravy segmentů. Přimícháme připravená jablka a segmenty a důkladně celý salát promícháme.

Dresink připravíme smícháním majonézy, jogurtu, prolisovaného česneku a najemno nasekaných bylinek. Osolíme a opepříme.

Podáváme plátky do křupava vypečené rolády zbavené provázku s fenyklovým salátem, pečenými brambory a bylinkovým dresinkem.

Tip: Bůček je výborný nejen teplý, ale i druhý den studený ke svačině.


Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU