Roman Paulus

Několik slov o krevetách

Mořské plody jsou vyhledávanou pochoutkou. Šéfkuchař Roman Paulus ve videu Kulinářské akademie Lidlu ukáže návod, jak krevety oloupat a jak je za pár minut snadno celé očistit. Poradí i trik šéfkuchaře na snadné přírodní držátko a prozradí, proč špatně upravené krevety křoupou mezi zuby a jak se tomu vyhnout. Koukněte na video a až na ně v budoucnu narazíte, loupání krevet už pro vás bude hračka.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

POSTUP

Jak poznám syrové krevety?

Krevety nejčastěji koupíte ve dvou variantách. Šedivé s hlavou a krunýřem a růžové bez hlavy, nohou a naříznuté na hřbetě. Šedivé jsou syrové - ty se hodí před vařením oloupat a očistit. Růžové jsou oproti tomu už vařené a očištěné a pokud na ně máte velkou chuť, můžete se do nich rovnou pustit. Jedná se však o maso stejných zvířat. Kreveta totiž při tepelném zpracování mění barvu z šedivé na růžovou.

Jak oloupat krevety?
Celou krevetu důkladně omyjeme. Následně zalomíme a odtrhneme hlavu i s nožičkami a následně prstem přejedeme po zádech tak, abychom zajeli pod krunýř. Postupně ho článek po článku odlupujeme. Necháme však poslední článek s ocáskem, které nám poslouží jako přírodní držátko při jídle. Pokud chceme krevety zamíchat do jídla (například do rizota či do polévky), můžeme svléknout i poslední článek a ocásek odlomit.

Poté malým ostrým nožem nařízneme hřbet, ze kterého opatrně vytáhneme střívko i s obsahem.

Hlavu, nožičky a případně ocásek nevyhazujeme, ale uchováme pro přípravu domácího „rybího“ vývaru.

Tip: Pokud střevo neodstraníme, zůstane v něm písek, který při jídle bude křoupat mezi zuby.


Označení velikosti krevet
Při nakupování krevet si můžeme všimnout číselného označení. Jedná se o dvě čísla oddělená lomítkem. Čísla udávají rozmezí kusů, které se vejde do britské libry (tedy asi do 453,6 g). Někdy se můžete setkat i s označením kusů v 1 kg, to se však obvykle píše s pomlčkou a za zápisem je uvedeno „ks/kg“
Krevety s označením 16/20 nám tedy prozradí, že do jedné britské libry se vejde 16-20 kusů krevet a jsou tedy průměrně veliké. Stejné krevety můžete zakoupit i s označením  35-45 ks/kg (nebo 16-20 ls/lb).


Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU