Roman Paulus
Doba přípravy2 hod.

Kuře na paprice*

Kuře na paprice je jedna z nejoblíbenějších českých pochoutek. Šéfkuchař Roman Paulus vám ukáže, jak ji připravuje on. Naučíte se, jak správně kuře (nebo klidně slepici) uvařit, jak ho obrat i jak připravit základ na omáčku. Ti, co mají rádi trochu ostřejší chutě, pak vymění sladkou papriku za pikantní. Zjistíte i to, jak omáčku snadno zahustit a následně rozmixovat (zkuste ji i propasírovat, pokud nemáte tyčový mixér). Jako přílohu můžete nakonec podávat špenátové špecle, těstoviny nebo houskový knedlík. A nezapomeňte na drobný, ale důležitý detail – trochu zakysané smetany!
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 1 × kuře Řezníkova čerstvá porce
  • 2 l vody
  • 1 × kořenová petržel
  • 1 × mrkev
  • 1 × celeru
  • 1 × cibule
  • 5 × bobkových listů Kania
  • 10 × kuliček nového koření Kania
  • 25 × kuliček černého pepře Kania
  • 2 × lžíce másla Pilos  
  • 2 × lžíce sladké mleté papriky Kania
  • 2 × lžíce hladké mouky Belbake
  • 150 ml čerstvé smetany (33 % tuku)
  • 2 × bobkové listy Kania
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • 300 g hrubé mouky Bellbake
  • 100 g špenátového protlaku Freshona
  • 3 × vejce „M“
  • 4 × lžíce zakysané smetany Pilos (18 % tuku)
  • čerstvá listová petržel na ozdobu
  • kovové sítko
  • sítko na špecle
  • tyčový mixér

POSTUP

Kuře rozčtvrtíme a spolu s 2 litry vody, kořenovou zeleninou (petrželí, mrkví, celerem), rozpůlenou oloupanou cibulí a divokým kořením (bobkovým listem, novým kořením, černým pepřem) uvaříme do měkka. Poté scedíme vývar, maso obereme, naporcujeme a dáme stranou. Vývar použijeme na přípravu omáčky.

Tip: Podrobné video jak kuřecí vývar připravit najdete v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

V rozpáleném hrnci s 1 lžící másla orestujeme 1 cibuli nakrájenou najemno dosklovata. Zaprášíme mletou paprikou, krátce orestujeme a podlijeme 500 ml připraveného vývaru. Vaříme 10-15 minut a pak zahustíme moukou smíchanou se smetanou, ochutíme bobkovými listy, solí a dobře asi 20 minut provaříme.

Následně vyndáme bobkové listy a omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka.

Do připravené omáčky vložíme zpět uvařené obrané kuřecí maso.

Hrubou mouku, špetku soli, rozmražený špenátový protlak a vejce smícháme v těsto, které necháme alespoň 5 minut odležet. Následně skrz sítko na špecle propasírujeme hmotu do vroucí osolené vody, vaříme 2 – 3 minuty.

Tip: Podrobné video jak špenátové špecle připravit najdete v receptu Kuchyně Lidlu zde.

Na 1 lžíci másla špecle orestujeme a podáváme s kuřetem na paprice, dochucené lžící zakysané smetany a ozdobené lístky petržele.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU