Roman Paulus
Doba přípravy3 hod.

Znojemská omáčka s hovězím

 Hovězí znojemská patří mezi klasiky, na kterou mnozí rádi vzpomínají ze svého dětství. S receptem od šéfkuchaře Romana Pauluse si ji můžete připomenout třeba ještě dnes! Naučíte se, jak správně prošpikovat falešnou svíčkovou, jak ji orestovat na sádle, abyste ji následně mohli dát péct do trouby. Naučíte se samozřejmě připravit i samotnou znojemskou omáčku, do které přijde kromě hořčice i pořádná porce nakrájených kyselých okurek. Pochutnat si můžete třeba s rýží nebo nadýchaným houskovým knedlíkem.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 800 g falešná hovězí svíčková Řezníkova čerstvá porce
  • 130 g sedlácký uzený špek Pikok Pure
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 50 g vepřové sádlo Pikok
  • 300 g cibule
  • 10 × celý černý pepř Kania
  • 4 × nové koření
  • 2 × bobkový list Kania
  • 70 g plnotučná hořčice Náš Kraj
  • 750 l hovězí vývar
  • 35 g hladká mouka Belbake
  • 150 g lák z okurek
  • 200 g kořeněné okurky Cornichons Premium Freshona
  • hrnečkový knedlík
  • 1 × listová petržel

POSTUP

100 g uzeného špeku nakrájíme na nudličky a zamrazíme. 30 g nakrájíme na kostky a dáme stranou. Maso prošpikujeme zamraženým špekem, osolíme a opepříme ze všech stran. V hrnci rozpálíme 20 g sádla a falešnou svíčkovou zprudka opečeme ze všech stran. 

Tip: Jak snadno prošpikovat maso slaninou se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

K výpeku přidáme zbylý na kostky nakrájený špek, lehce vyškvaříme, přihodíme nakrájenou cibuli a restujeme dozlatova. Ochutíme divokým kořením (pepř, bobkový list a nové koření), hořčicí a znovu krátce orestujeme. Maso i se šťávou vložíme zpět k základu, přidáme vývar a pod pokličkou v troubě rozpálené na 160 °C dusíme do měkka (2–2,5 hodny). 

Tip: Jak připravit domácí hovězí vývar zjistíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Upečené maso vyndáme, omáčku zahustíme tmavou jíškou ze zbylého sádla a mouky, ochutíme lákem z okurek a vaříme alespoň 15 minut. 

Tip: Jak připravit domácí jíšku se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde. 

Po provaření omáčku propasírujeme skrze kovové sítko a následně do ní vložíme větší část okurek nakrájených na nudličky. Nakonec dochutíme solí, pepřem či lákem z okurek a můžeme podávat.

Plátky masa podáváme s hrnečkovým knedlíkem, přelité omáčkou a doplníme o zbytek pokrájených okurek a pár lístků petržele.

Tip: Jak připravit jednoduchý hrnečkový knedlík zjistíte ve videu Kulinářské akademie Lidlu zde.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce bez knedlíků): 744 kcal, 47 g bílkovin, 18 g sacharidů, 52 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU