100 g uzeného špeku nakrájíme na nudličky a zamrazíme. 30 g nakrájíme na kostky a dáme stranou. Maso prošpikujeme zamraženým špekem, osolíme a opepříme ze všech stran. V hrnci rozpálíme 20 g sádla a falešnou svíčkovou zprudka opečeme ze všech stran.
Tip: Jak snadno prošpikovat maso slaninou se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
K výpeku přidáme zbylý na kostky nakrájený špek, lehce vyškvaříme, přihodíme nakrájenou cibuli a restujeme dozlatova. Ochutíme divokým kořením (pepř, bobkový list a nové koření), hořčicí a znovu krátce orestujeme. Maso i se šťávou vložíme zpět k základu, přidáme vývar a pod pokličkou v troubě rozpálené na 160 °C dusíme do měkka (2–2,5 hodny).
Tip: Jak připravit domácí hovězí vývar zjistíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
Upečené maso vyndáme, omáčku zahustíme tmavou jíškou ze zbylého sádla a mouky, ochutíme lákem z okurek a vaříme alespoň 15 minut.
Tip: Jak připravit domácí jíšku se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
Po provaření omáčku propasírujeme skrze kovové sítko a následně do ní vložíme větší část okurek nakrájených na nudličky. Nakonec dochutíme solí, pepřem či lákem z okurek a můžeme podávat.
Plátky masa podáváme s hrnečkovým knedlíkem, přelité omáčkou a doplníme o zbytek pokrájených okurek a pár lístků petržele.
Tip: Jak připravit jednoduchý hrnečkový knedlík zjistíte ve videu Kulinářské akademie Lidlu zde.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce bez knedlíků): 744 kcal, 47 g bílkovin, 18 g sacharidů, 52 g tuků.