Králík:
Omytého králíka naporcujeme na čtvrtky a hřbet, vložíme do mísy a osolíme. Přidáme citronovou kůru, neoloupané stroužky česneku, větvičky rozmarýnu, tymiánu, bobkové listy kuličky černého pepře a nového koření. Takto připraveného králíka překryjeme fólií a necháme marinovat v lednici minimálně 3–4 hodiny (ideálně přes noc).
Druhý den zalijeme olivovým a slunečnicovým olejem, přikryjeme pokličkou a vložíme do trouby předehřáté na 130 °C. Necháme konfitovat 2,5–3 hodiny podle velikosti kusů králíka.
Tip: Po vaření olej sceďte a uložte do lednice. Hodí se pro opakované použití a ponese si chutě surovin, které se v něm nakládaly.
Šťouchaná mrkev:
Zázvor nastrouháme a vyždímáme. Dužinu uchováme na později a šťávu zachytíme.
Tip: Vyždímanou dužinu nevyhazujte! Použijte ji do dalšího vaření, nebo alespoň na silný čaj. Zkuste neobvyklé dýňové kari, vegetariánské soba nudle s uzeným tofu, retro kuřecí kung-pao, moderní restované kuře se zeleninou nebo pikantní českou hovězí kližku s chilli papričkami.
Karotku a brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a vaříme v osolené vodě do měkka. Poté vycedíme a rozšťoucháme, přidáme zázvorovou šťávu, máslo a smetanu a dochutíme solí.
Marinovaná cuketa:
Malou cuketu pomocí škrabky nakrájíme na tenké plátky a ochutíme citronovou šťávou, olivovým olejem, solí, pepřem a můžeme také přidat čerstvou nasekanou bazalku.
Servírování:
Podáváme porci králíka s kopečkem mrkvové kaše. Doplníme cuketovým salátem a zakápneme trochou ochuceného oleje z konfitování.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 750 kcal, 49 g bílkovin, 23 g sacharidů, 48 g tuků.