Roman Paulus
Doba přípravy4 hod.

Konfitovaný králík se šťouchanou mrkví a zázvorem

Zase králíka? Zase králíka! S receptem od šéfkuchaře Romana Pauluse se na králíka budete pokaždé těšit! Tentokrát se ho naučíte naporcovat, namarinovat a nakonec i konfitovat v pořádné vrstvě rostlinného oleje. Konfitování je pro přípravu králičího masa jako dělané, protože díky němu maso nevyschne a bude i po několika hodinách v troubě krásně šťavnaté. Jako přílohu pak zkuste šťouchanou mrkev se zázvorem a brambory. A samozřejmě kapkou smetany! Na závěr stačí přidat trochu cuketového salátu na ozdobu a můžete podávat! Jak králíka připravujete nejraději vy? Napište nám to do komentářů!

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
6

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Králík

  • 1 × králík bez hlavy Řezníkova čerstvá porce
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • 3 × bobkový list Kania
  • 10 × kulička nové koření
  • 10 × černý pepř Kania
  • 1 × bio citron (kůra)
  • 2 × stroužek česnek
  • 6 × větvička čerstvého rozmarýnu
  • 6 × větvička čerstvého tymiánu
  • 500 ml olivový olej Primadonna
  • 500 ml slunečnicový olej Vita D'or

Šťouchaná mrkev

  • 800 g mrkev
  • 200 g brambory
  • 50 ml čerstvá zázvorová šťáva
  • 60 g máslo Pilos
  • 100 ml smetana na vaření (12 % tuku) Pilos

Marinovaná cuketa

  • 250 g cuketa
  • 4 × bio extra panenský olivový olej Primadonna
  • 1 × citron (šťáva)
  • 1 × snítka čerstvá bazalka

POSTUP

Králík:

Omytého králíka naporcujeme na čtvrtky a hřbet, vložíme do mísy a osolíme. Přidáme citronovou kůru, neoloupané stroužky česneku, větvičky rozmarýnu, tymiánu, bobkové listy kuličky černého pepře a nového koření. Takto připraveného králíka překryjeme fólií a necháme marinovat v lednici minimálně 3–4 hodiny (ideálně přes noc). 

Druhý den zalijeme olivovým a slunečnicovým olejem, přikryjeme pokličkou a vložíme do trouby předehřáté na 130 °C. Necháme konfitovat 2,5–3 hodiny podle velikosti kusů králíka.

Tip: Po vaření olej sceďte a uložte do lednice. Hodí se pro opakované použití a ponese si chutě surovin, které se v něm nakládaly.

Šťouchaná mrkev:

Zázvor nastrouháme a vyždímáme. Dužinu uchováme na později a šťávu zachytíme.

Tip: Vyždímanou dužinu nevyhazujte! Použijte ji do dalšího vaření, nebo alespoň na silný čaj. Zkuste neobvyklé dýňové kari, vegetariánské soba nudle s uzeným tofu, retro kuřecí kung-pao, moderní restované kuře se zeleninou nebo pikantní českou hovězí kližku s chilli papričkami.

Karotku a brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a vaříme v osolené vodě do měkka. Poté vycedíme a rozšťoucháme, přidáme zázvorovou šťávu, máslo a smetanu a dochutíme solí.

Marinovaná cuketa:

Malou cuketu pomocí škrabky nakrájíme na tenké plátky a ochutíme citronovou šťávou, olivovým olejem, solí, pepřem a můžeme také přidat čerstvou nasekanou bazalku.

Servírování:

Podáváme porci králíka s kopečkem mrkvové kaše. Doplníme cuketovým salátem a zakápneme trochou ochuceného oleje z konfitování.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 750 kcal, 49 g bílkovin, 23 g sacharidů, 48 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.