Kuchyně
Česká
Počet porcí
6 porcí
Doba přípravy
4 hod.
Obtížnost
Pokročilý
Zase králíka? Zase králíka! S receptem od šéfkuchaře Romana Pauluse se na králíka budete pokaždé těšit! Tentokrát se ho naučíte naporcovat, namarinovat a nakonec i konfitovat v pořádné vrstvě rostlinného oleje. Konfitování je pro přípravu králičího masa jako dělané, protože díky němu maso nevyschne a bude i po několika hodinách v troubě krásně šťavnaté. Jako přílohu pak zkuste šťouchanou mrkev se zázvorem a brambory. A samozřejmě kapkou smetany! Na závěr stačí přidat trochu cuketového salátu na ozdobu a můžete podávat! Jak králíka připravujete nejraději vy? Napište nám to do komentářů!
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
3 287 kJ / 786 kcal
Bílkoviny
57,50 g
Tuky
52,50 g
Vláknina
5,30 g
Sůl
2,50 g
Sacharidy
23,50 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Omytého králíka naporcujeme na čtvrtky a hřbet, vložíme do mísy a osolíme. Přidáme citronovou kůru, neoloupané stroužky česneku, větvičky rozmarýnu, tymiánu, bobkové listy kuličky černého pepře a nového koření. Takto připraveného králíka překryjeme fólií a necháme marinovat v lednici minimálně 3–4 hodiny (ideálně přes noc).
02.Druhý den zalijeme olivovým a slunečnicovým olejem, přikryjeme pokličkou a vložíme do trouby předehřáté na 130 °C. Necháme konfitovat 2,5–3 hodiny podle velikosti kusů králíka.
Po vaření olej sceďte a uložte do lednice. Hodí se pro opakované použití a ponese si chutě surovin, které se v něm nakládaly.
03.Zázvor nastrouháme a vyždímáme. Dužinu uchováme na později a šťávu zachytíme.
Vyždímanou dužinu nevyhazujte! Použijte ji do dalšího vaření, nebo alespoň na silný čaj. Zkuste neobvyklé dýňové kari, vegetariánské soba nudle s uzeným tofu, retro kuřecí kung-pao, moderní restované kuře se zeleninou nebo pikantní českou hovězí kližku s chilli papričkami.
04.Karotku a brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a vaříme v osolené vodě do měkka. Poté vycedíme a rozšťoucháme, přidáme zázvorovou šťávu, máslo a smetanu a dochutíme solí.
05.Malou cuketu pomocí škrabky nakrájíme na tenké plátky a ochutíme citronovou šťávou, olivovým olejem, solí, pepřem a můžeme také přidat čerstvou nasekanou bazalku.
06.Podáváme porci králíka s kopečkem mrkvové kaše. Doplníme cuketovým salátem a zakápneme trochou ochuceného oleje z konfitování.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT