Roman Paulus
Doba přípravy30 min.

Jak zpracovat brzlík

Víte, co je to brzlík? A už jste s ním někdy vyzkoušeli vařit? Šéfkuchař Roman Paulus vám vysvětlí, kde ho najdeme a jak brzlík zpracovat v kuchyni. Dozvíte se, jak brzlík správně očistit i naložit v solném roztoku (a proč to je důležité). Kromě toho, že se skvěle hodí například do tlačenky nebo zabijačkového guláše, pochutnáte si na něm, i když ho jenom orestujete na másle a podáte s bramborovou kaší – jak to udělal Roman Paulus.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

POSTUP

Co je brzlík?

Z biologického hlediska se jedná o důležitý orgán imunitního systému, bílou sekretovou žlázu, která se vyskytuje v těle savců (u lidí v hrudním koši a u skotu v oblasti krku). Největší a nejaktivnější je v období puberty, s postupem času však mizí a je nahrazována zejména tukovou tkání.

Z kuchařského hlediska se jedná o velkou a vyhledávanou delikatesu. Obvykle se setkáme s brzlíkem telecím, oblíbený je i jehněčí a málo častý pak vepřový. Nejčastěji je využíván ve francouzské kuchyni, kde ho nabízejí zejména luxusní restaurace. Má jemnou vůni, nasládlou chuť a je lehce stravitelný.

Jak brzlík zpracovat?

Nejprve orgán dobře očistíme od blan a následně naložíme do slaného roztoku (1 l vody + 100 g soli) přes noc.

Druhý den jej omyjeme a vaříme 15-20 minut ve várce s kořenovou zeleninou (cibule, mrkev, celer, petržel) a divokým kořením (sůl, nové koření, celý černý pepř a bobkový list). Uvařený necháme stále naložený ve várce pomalu vychladnout.

Vařený telecí brzlík můžeme smažit, opékat v pánvi, přidat do domácí tlačenky, zabijačkového guláše či ovaru.

Recept na telecí brzlík s bramborovou kaší:

Vařený a vychladlý brzlík rozebereme na menší díly a dočistíme od blan. Jednotlivé kousky opečeme v pánvi s rozehřátým máslem. Opepříme, později přidáme i snítku čerstvého rozmarýnu a opečeme dozlatova.

Servírujeme s bramborovou kaší a čerstvou pažitkou.

Tip: Jak připravit tu nejjemnější bramborovou kaši se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU