 
  Doba přípravy
30 min.
Obtížnost
Profesionál
Víte, co je to brzlík? A už jste s ním někdy vyzkoušeli vařit? Šéfkuchař Roman Paulus vám vysvětlí, kde ho najdeme a jak brzlík zpracovat v kuchyni. Dozvíte se, jak brzlík správně očistit i naložit v solném roztoku (a proč to je důležité). Kromě toho, že se skvěle hodí například do tlačenky nebo zabijačkového guláše, pochutnáte si na něm, i když ho jenom orestujete na másle a podáte s bramborovou kaší – jak to udělal Roman Paulus.
 
   01.Z biologického hlediska se jedná o důležitý orgán imunitního systému, bílou sekretovou žlázu, která se vyskytuje v těle savců (u lidí v hrudním koši a u skotu v oblasti krku). Největší a nejaktivnější je v období puberty, s postupem času však mizí a je nahrazována zejména tukovou tkání.
02.Z kuchařského hlediska se jedná o velkou a vyhledávanou delikatesu. Obvykle se setkáme s brzlíkem telecím, oblíbený je i jehněčí a málo častý pak vepřový. Nejčastěji je využíván ve francouzské kuchyni, kde ho nabízejí zejména luxusní restaurace. Má jemnou vůni, nasládlou chuť a je lehce stravitelný.
03.Nejprve orgán dobře očistíme od blan a následně naložíme do slaného roztoku (1 l vody + 100 g soli) přes noc.
04.Druhý den jej omyjeme a vaříme 15-20 minut ve várce s kořenovou zeleninou (cibule, mrkev, celer, petržel) a divokým kořením (sůl, nové koření, celý černý pepř a bobkový list). Uvařený necháme stále naložený ve várce pomalu vychladnout.
05.Vařený telecí brzlík můžeme smažit, opékat v pánvi, přidat do domácí tlačenky, zabijačkového guláše či ovaru.
06.Recept na telecí brzlík s bramborovou kaší:
07.Vařený a vychladlý brzlík rozebereme na menší díly a dočistíme od blan. Jednotlivé kousky opečeme v pánvi s rozehřátým máslem. Opepříme, později přidáme i snítku čerstvého rozmarýnu a opečeme dozlatova.
08.Servírujeme s bramborovou kaší a čerstvou pažitkou.
Jak připravit tu nejjemnější bramborovou kaši se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT