Jak vykostit kýtu ze zvěřiny
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
obtížnost

Obtížnost

Profesionál

Ať už máte kýtu jelení, dančí, nebo třeba srnčí, vykostit je všechny můžete podle stejného návodu. A nejlépe podle toho, který natočil šéfkuchař Roman Paulus. Naučíte se, jak správně z masa odřezat šlachy, blány i kosti tak, abyste z kýty dostali úplné maximum. Uvidíte i jaké kusy masa vám při tzv. bourání vzniknou – spodní a vrchní šál, váleček i ořech. Maso ze zvěřinové kýty je pak skvělé například špikované na smetaně nebo jako steak či řízek.

Tagy

Zpracování masa

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Jako první odřízneme koleno. Ostrým nožem zařízneme maso v oblasti kolene, následně v kloubu zalomíme a prořízneme přes chrupavku. Koleno můžeme vykostit a použít na guláš nebo na ragú, případně jej můžeme péct i v celku.

02.Kýtu otočíme a vyndáme stehenní kost. Řežeme podél blan a postupně obnažujeme kost, až ji celou vyřízneme. Pokud na kýtě máme ještě pánevní kost, odřízneme ji stejným způsobem.

Klouby, kosti a odřezky nevyhazujeme, ale připravíme z nich výborný zvěřinový vývar.

03.Maso po blánách rozebíráme na menší části. Šlachovitý zbytek kolene přidáme k masu na guláš, dále oddělíme spodní šál, vrchní šál s válečkem, ořech a malý ořech. Všechny 4 části kýty používáme velmi podobně. Můžeme je grilovat, péct v celku, nakrájet steaky či řízky, nebo je našpikujeme a uvaříme na smetaně.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo