Roman Paulus

Jak filetovat štiku

Štika je výborná ryba, se kterou dokážete vykouzlit řadu skvělých receptů. Zkuste si ji někdy připravit od začátku do konce – včetně filetování. Jak štiku vyfiletovat vám ukáže šéfkuchař Roman Paulus, který natočil přehledný video návod, díky němuž zjistíte, jak na to. Ukáže vám, jak dočistit šupiny i jak během filetování správně využít klasický filetový nůž nebo i pilkový (běžně používaný třeba na pečivo). Nakonec zjistíte i jak zbavit štiku i těch nejjemnějších kostiček.

SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP

POSTUP

Rybu vykucháme, zbavíme šupin a očistíme. Filetujeme ji podobným způsobem, jako candáta.

Rybu natočíme hřbetem k sobě, pod přední ploutví zařízneme a obtočíme podél hlavy až k páteři. Následně si vezmeme pilkový nůž a podél páteře vřízneme filet.

Opakujeme z druhé strany.

Tip: Kostru s hlavou, ploutvemi a odřezky nevyhazujeme, ale připravíme si z nich domácí rybí vývar.

Z filetu vyřízneme filetovacím nožem žebra. Uprostřed filetu se nacházejí kosti ve tvaru vidliček, které nejde vytáhnout pinzetou. Můžeme však maso podél kostí nakrojit (z jedné i druhé strany kostí), sval rozevřít a nožem kosti po celé délce obříznout a vyjmout.

Následně naporcujeme.

Oblíbené recepty ze štiky:

Štika je výborná konfitovaná s holanskou omáčkou, grilovaná, vařená na páře a nebo opečená na pánvi s máslem. Podle receptů Kuchyně Lidlu zkuste například štiku s mrkvovou kaší a čočkou, nebo pečenou štiku s rajčatovým ragú a olivami.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU