Roman Paulus
Doba přípravy40 min.

Dýňové pyré k zavaření

Znáte dýňové pyré? Má spoustu skvělých využití! Můžete ho použít jako originální přílohu, ale skvěle se hodí i do polévek, cheesecaků a dalších receptů a nebo také základ na chutné podzimní dýňovo-bramborové těsto. Šéfkuchař Roman Paulus vám ukáže, jak na to. Kromě samotné dýně hokaido budete potřebovat jen několik druhů koření. V multifunkčním robotu Monsieur Cuisine je pak samotné vaření pyré naprostá hračka, ale snadno si poradíte i s klasickým hrncem a domácím mixérem. Pyré naplněné ve vyvařených skleničkách vám pak v lednici vydrží až celý týden.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
3

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 1 kg dýně (hokkaido)
  • 10 g čerstvý zázvor
  • 1 × špetka sůl
  • 1 × špetka drcené chilli
  • 1 × špetka mletý pepř
  • 500 ml voda
  • 10 × tobolka kardamom

POSTUP

Postup pro manuální vaření v Monsieur Cuisine: 

Do nádoby nalijeme 1 l vody. 

Sklenice a víčka vysterilizujeme na program vaření v páře po dobu 5 minut.

Tip: Množství vychází asi na 3 sklenice, tedy 800 ml zavařeniny. 

Dýni omyjeme, vydlabeme a necháme okapat. Následně nakrájíme na menší kusy.

Tip: Pokud používáme hokkaido, uvaříme ji i se slupkou. Ostatní druhy dýně však raději oloupeme.

Do nádoby s vodou přidáme nakrájenou dýni. Ochutíme solí, pepřem, mletým chilli, dle chuti tobolkami kardamomu a kouskem zázvoru. 

Zalijeme 500 ml vody a nastavíme program na manuální vaření. Vaříme při teplotě 100 °C, po dobu 30 minut a mícháme zpětným chodem na stupeň 3. 

Následně horkou dýni rozmixujeme na stupeň 8 po dobu 30 vteřin.

Pyré přelijeme do čistých sklenic, které uzavřeme a necháme vychladnout otočené dnem vzhůru. Uskladněné v lednici vydrží až týden.

Jak prodloužit životnost pyré? Naplněné a uzavřené sklenice sterilizujte v zavařovacím hrnci při 100 °C asi 30 minut. Takto připravené vydrží na chladném temném místě až několik měsíců.

Postup bez Monsieur Cuisine:  

Sklenice s víčky dobře omyjeme a ideálně vysterilizujeme. 

Dýni omyjeme, vydlabeme a necháme okapat. Následně nakrájíme na menší kusy. Vaříme doměkka v hrnci s vodou, ochucené solí, pepřem, dle chuti mletým chilli, tobolkami kardamomu a kouskem zázvoru. Po uvaření důkladně rozmixujeme. 

Pyré přelijeme do čistých sklenic, které uzavřeme a necháme vychladnout otočené dnem vzhůru. Uskladněné v lednici vydrží až týden.

Na co dýňové pyré použít?

Hodí se na přípravu sladkých jídel, jako je dýňový koláč či dýňová zmrzlina. Využití však najde i jako příloha v podobě noků, humusu nebo dýňové pomazánky. Labužníci si jej mohou přidat i do kávy a připravit tak oblíbené dýňové latté.

Orientační nutriční hodnoty (100 ml): 63 kcal, 2 g bílkovin, 12 g sacharidů, 0 g tuků, 2 g vlákniny.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.