Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Smetanu, 150 g cukru a kardamom svaříme, vypneme plamen a necháme louhovat 1 hodinu.
Žloutky vyšleháme se zbytkem cukru do pěny. Smetanu opět ohřejeme a smícháme s dýňovým pyré (dýni uvaříme ve vodě doměkka a poté propasírujeme). Zhruba polovinu základu přilejeme ke žloutkům, metličkou důkladně promícháme a žloutky vlijeme do zbylé smetany s dýní. Za stálého míchání zahřejeme „na růži“. To znamená, že ohříváme do takové konzistence, aby po rozfouknutí směsi na vypouklé straně vařečky vznikl květu podobný tvar. Vycedíme a necháme vychladnout.
Vychladlou směs naplníme do namraženého zmrzlinovače a necháme zpracovávat asi 40 minut do požadované konzistence.
Hotovou zmrzlinu přendáme do krabičky a necháme ještě 20 minut zatuhnout v mrazáku. Před podáváním posypeme zkaramelizovanými dýňovými semínky a ozdobíme lístkem máty.
Jak připravit zkaramelizovaná dýňová semínka?
Rozpálíme pánev, vysypeme do ní semínka, opražíme, zasypeme cukrem a za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Taková semínka se hodí jako posyp sladkých dezertů (třeba zmrzliny ?), posyp koláčů před pečením nebo jen tak na zobání k oblíbenému filmu.