Roman Paulus
Doba přípravy20 min.

Podzimní dýňová zmrzlina

Že je v říjnu příliš velká zima na zmrzlinu? Tak to jste ještě neochutnali domácí dýňovou zmrzlinu s kardamomem podle receptu Romana Pauluse.
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP

Podzimní dýňová zmrzlina

  • 4 lžíce cukru krupice
  • 700 ml čerstvé smetany ke šlehání (33 % tuku)
  • 300 g cukr krupice
  • 20 tobolek kardamomu
  • 200 g žloutků
  • 300 g dýňového pyré hrst dýňových semínek (nepražených, nesolených)
  • čerstvá máta na ozdobu
  • zmrzlinovač
  • kovové sítko
  • kuchyňský robot
  • stěrka

POSTUP

Smetanu, 150 g cukru a kardamom svaříme, vypneme plamen a necháme louhovat 1 hodinu.

Žloutky vyšleháme se zbytkem cukru do pěny. Smetanu opět ohřejeme a smícháme s dýňovým pyré (dýni uvaříme ve vodě doměkka a poté propasírujeme). Zhruba polovinu základu přilejeme ke žloutkům, metličkou důkladně promícháme a žloutky vlijeme do zbylé smetany s dýní. Za stálého míchání zahřejeme „na růži“. To znamená, že ohříváme do takové konzistence, aby po rozfouknutí směsi na vypouklé straně vařečky vznikl květu podobný tvar. Vycedíme a necháme vychladnout.

Vychladlou směs naplníme do namraženého zmrzlinovače a necháme zpracovávat asi 40 minut do požadované konzistence.

Hotovou zmrzlinu přendáme do krabičky a necháme ještě 20 minut zatuhnout v mrazáku. Před podáváním posypeme zkaramelizovanými dýňovými semínky a ozdobíme lístkem máty.

Jak připravit zkaramelizovaná dýňová semínka?

Rozpálíme pánev, vysypeme do ní semínka, opražíme, zasypeme cukrem a za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Taková semínka se hodí jako posyp sladkých dezertů (třeba zmrzliny ?), posyp koláčů před pečením nebo jen tak na zobání k oblíbenému filmu.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU