Roman Paulus
Doba přípravy10 min.

Domácí kefír z tibetské houby

Kefír má plno zdraví prospěšných účinků a nejlepší je, když si ho připravíte domácí. Budete k němu potřebovat v podstatě jen dvě suroviny – mléko a tibetskou houbu. Tu seženete buď od někoho ze svých přátel, nebo se můžete optat v obchodech se zdravou výživou, případně na internetu. Samotná příprava je snadná a spočívá zejména ve správné péči o houbu – musíte zajistit, aby nepřišla do styku s kovem a aby byla před každým novým založením kefíru bez jakýchkoliv nečistot. Stačí jen dodržovat návod šéfkuchaře Romana Pauluse a máte vystaráno!

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
2

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 3 × lžíce efírová kultura – tibetská houba
  • 0,5 l čerstvé plnotučné mléko
  • skleněná nádoba
  • dřevěná/plastová lžíce
  • plastové síto

POSTUP

Mléko pokojové teploty vlijeme do větší sklenice.

Přidáme 2–3 lžíce kefírové kultury – tibetské houby. Tu je možné předem propláchnout v tekoucí studené vodě.

Sklenici zakryjeme prodyšnou gázou a necháme ji stát při pokojové teplotě 24 hodin. 

Tip: Uzavřít sklenici můžete i klasickým víčkem. To však neutahujte, aby kefír mohl „dýchat“.

Během této doby houba bude pracovat a fermentovat mléko. Občas ji promícháme dřevěnou nebo plastovou lžící. Po 24 hodinách je kefír nakyslejší a zhoustlý. 

Tip: Pokud preferujete kyselejší kefír, nechte jej fermentovat déle.

Hotový důkladně promícháme a přecedíme přes plastové síto. Tekutinu uskladníme v lednici, případně rovnou vypijeme, a scezenou kefírovou kulturu opět propláchneme a připravíme si novou várku kefíru na druhý den.

Tip: Kefír je jako superhrdina pro ty, kteří bojují s laktózovou intolerancí. S menším množstvím laktózy než v mléce, si můžete užít výhody probiotik bez strachu z trávicích potíží.

Co je to tibetská houba?

Tibetská houba je známá údajně již pět tisíc let. Má mnoho pozitivních účinků na naše tělo a často se využívá jako podpora při hubnutí, posilování imunitního systém a regulaci trávení. Je totiž vynikajícím zdrojem probiotik, která zlepšují střevní mikroflóru. Konzumovat ji doporučujeme v intervalech 20 dní, ideálně před spaním, a poté udělat 10 dní přestávku (během přestávky je nutné houbu stále přelévat mlékem a čistit, aby si zachovala své účinky). Tibetská houba se živí mléčnou laktózou, což z ní dělá vhodnou alternativu pro lidi s intolerancí. Poté, co si ji pořídíte, je třeba ji nejprve "nastartovat" (dát do mléka, procedit, propláchnout, vyměnit mléko, ale nepít po 2 dny). Pokud se chystáte na delší pauzu, je možné kulturu i zamrazit.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU