Roman Paulus
Doba přípravy40 min.

Angreštový džem se skořicí

Rybízový džem (neboli marmeláda, což je ale trochu nepřesné označení) je klasika, na kterou ale s chutí zapomenete, když vyzkoušíte džem připravit z angreštu. Přesně do takového se pustil i šéfkuchař Roman Paulus. Spolu s angreštem použil i hrušky, které mají samy o sobě skvělé želírovací vlastnosti a nemusíte tak s nimi přidávat žádná další zahušťovadla. Džem si snadno připravíte s náčiním, které máte běžně v kuchyni, ale pokud, stejně jako Roman Paulus, sáhnete po kuchyňském robotu Monsieur Cuisine, budete se divit, jak rychle vám práce půjde od ruky!

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
3

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 1000 g angrešt
  • 300 g hrušky
  • 1 × lžička kyselina citronová
  • 500 g krupicový cukr
  • 1 × svitek skořice

POSTUP

Postup pro manuální vaření v Monsieur Cuisine:

Sklenice a víčka vysterilizujeme na program vaření v páře po dobu 5 minut (nezapomeneme do nádoby přidat trochu vody).

Tip: Množství ovoce vychází asi na 3 sklenice, tedy přibližně 55 třicetigramových porcí džemu. 

Ovoce omyjeme a necháme okapat. Hrušky zbavíme jádřinců a pokrájíme na menší kusy. 

 Z nádoby vylijeme vodu po vaření v páře. Nastavíme na funkci váhy a odměříme nejprve 1 kg angreštu, váhu vynulujeme, přidáme 300 g hrušek, váhu znovu vynulujeme, dosypeme 500 g cukru a doplníme 1 lžičkou kyseliny citronové. 

Ovoce s cukrem rozmixujeme na stupeň 6 po dobu 4 vteřin, aby se narušila slupka. 

Následně zapneme manuální vaření a vaříme při teplotě 130 °C, po dobu 30 minut a mícháme zpětným chodem na stupeň 3. Hned zezačátku vaření přidáme celou tyčinku skořice.

Uvařený džem přelijeme do čistých sklenic (jakmile narazíme na skořici, vyndáme ji) a položíme víkem dolů a vychladnout. 

Tip: Džem na konci není třeba mixovat, jelikož se ovoce rozvaří na kaši. Pokud máte raději jemnější strukturu, hotový džem ještě promixujte dohladka. 

 Postup bez Monsieur Cuisine:  

Sklenice s víčky dobře omyjeme a ideálně vysterilizujeme.

Ovoce omyjeme či rozmrazíme. Hrušky zbavíme jádřinců a stopek a pokrájíme na menší kusy. 

Připravené ovoce nandáme do hrnce, přidáme cukr, kyselinu citronovou a šťouchadlem lehce rozmačkáme. Za stálého míchání vaříme 30 minut. 

Tip: Džem na konci není třeba mixovat, jelikož se ovoce rozvaří na kaši. Pokud máte raději jemnější strukturu, hotový džem ještě promixujte dohladka. 

Z hotového džemu vyndáme tyčinku skořice a nandáme jej do připravených sklenic. Uzavřeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. 

Jak vyzkoušet, zdali je džem již dostatečně provařený a hustý? Malý talířek nechte zchladit v lednici či mrazáku, nandejte na něj maličké množství ovocné hmoty a nechte vychladnout. Díky tomu zjistíte finální hustotu výrobku. 

Skladujeme ve spíži nebo sklepě, kde vydrží až několik měsíců. 

Orientační nutriční hodnoty (1 porce = 30 g): 48 kcal, 0 g bílkovin, 11 g sacharidů, 0 g tuků. 


Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.