Postup pro manuální vaření v Monsieur Cuisine:
Sklenice a víčka vysterilizujeme na program vaření v páře po dobu 5 minut (nezapomeneme do nádoby přidat trochu vody).
Tip: Množství ovoce vychází asi na 3 sklenice, tedy přibližně 55 třicetigramových porcí džemu.
Ovoce omyjeme a necháme okapat. Hrušky zbavíme jádřinců a pokrájíme na menší kusy.
Z nádoby vylijeme vodu po vaření v páře. Nastavíme na funkci váhy a odměříme nejprve 1 kg angreštu, váhu vynulujeme, přidáme 300 g hrušek, váhu znovu vynulujeme, dosypeme 500 g cukru a doplníme 1 lžičkou kyseliny citronové.
Ovoce s cukrem rozmixujeme na stupeň 6 po dobu 4 vteřin, aby se narušila slupka.
Následně zapneme manuální vaření a vaříme při teplotě 130 °C, po dobu 30 minut a mícháme zpětným chodem na stupeň 3. Hned zezačátku vaření přidáme celou tyčinku skořice.
Uvařený džem přelijeme do čistých sklenic (jakmile narazíme na skořici, vyndáme ji) a položíme víkem dolů a vychladnout.
Tip: Džem na konci není třeba mixovat, jelikož se ovoce rozvaří na kaši. Pokud máte raději jemnější strukturu, hotový džem ještě promixujte dohladka.
Postup bez Monsieur Cuisine:
Sklenice s víčky dobře omyjeme a ideálně vysterilizujeme.
Ovoce omyjeme či rozmrazíme. Hrušky zbavíme jádřinců a stopek a pokrájíme na menší kusy.
Připravené ovoce nandáme do hrnce, přidáme cukr, kyselinu citronovou a šťouchadlem lehce rozmačkáme. Za stálého míchání vaříme 30 minut.
Tip: Džem na konci není třeba mixovat, jelikož se ovoce rozvaří na kaši. Pokud máte raději jemnější strukturu, hotový džem ještě promixujte dohladka.
Z hotového džemu vyndáme tyčinku skořice a nandáme jej do připravených sklenic. Uzavřeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Jak vyzkoušet, zdali je džem již dostatečně provařený a hustý? Malý talířek nechte zchladit v lednici či mrazáku, nandejte na něj maličké množství ovocné hmoty a nechte vychladnout. Díky tomu zjistíte finální hustotu výrobku.
Skladujeme ve spíži nebo sklepě, kde vydrží až několik měsíců.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce = 30 g): 48 kcal, 0 g bílkovin, 11 g sacharidů, 0 g tuků.