Roman Paulus
Doba přípravy2 hod.

Norský losos uzený v teplém kouři

Uzený losos na grilu je velmi chutný pokrm, který si rychle oblíbíte. Podívejte se, jak připravit šťavnatý, jemný a hlavně jednoduchý filet z lososa. Roman Paulus vám prozradí, jak udit rybu na grilu u vás na zahradě, jak filet připravit a marinovat. Dozvíte se, jaká příloha se k uzené rybě nejlépe hodí. Neváhejte a podívejte se na nové video Kulinářské akadmie Lidlu a objevte triky na norského lososa uzeného v teplém kouři s medovo-hořčicovou omáčkou a okurkovým salátem. Překvapte své hosty během letního grilování chutným receptem a nabídněte jim trochu luxusu i u vás doma.


SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Uzený losos

  • 500 g norského lososa
  • 100 g krupicového cukru
  • 100 g mořské soli
  • 100 g plnotučné hořčice
  • 30 g hrubozrnné hořčice
  • čerstvý kopr
  • čerstvá listová petržel
  • čerstvý koriandr pepř

Okurkový salát

  • 1 × salátová okurka
  • 1 × lžíce octa
  • 2 × lžíce cukru krystal

Medovo-hořčicová omáčka

  • 1 × lžíce hrubozrnné hořčice
  • 100 ml extra panenského olivového oleje
  • 2 × lžíce květového medu
  • 2 × lžíce bílého vinného octa mořská sůl v mlýnku
  • 1 × hrst čerstvého kopru

K podávání dle chuti

  • 1 × citron
  • třtinový cukr
  • česneková bageta

POSTUP

Okurkový salát:

Oloupanou okurku nastrouháme nahrubo do mísy. Ochutíme octem, cukrem, solí a promícháme. Podle potřeby můžeme přilít i vodu. Necháme 15 až 20 minut odležet a ještě dochutíme. Videorecept na okurkový salát naleznete v Kuchyni Lidlu zde.

Medovo-hořčicová omáčka:

Hořčici vložíme do hlubší misky. Za stálého míchání metličkou postupně přilijeme 100 ml olivového oleje. Poté zašleháme med, zakápneme vinným octem, osolíme a vmícháme nadrobno nasekaný kopr. Videorecept na medovo-hořčicovou omáčku naleznete v Kuchyni Lidlu zde.

Uzený losos:

Filet lososa s kůží a šupinami nejprve naložíme do mixu soli a cukru asi na 3 hodiny, poté omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme.

Do rozpálených uhlíků přidáme odštěpky z tvrdého dřeva namočené alespoň 30 minut ve vodě a připravíme tak gril na uzení.

Do misky vložíme obě hořčice, nasekané bylinky, rozmícháme, marinádu natřeme na horní stranu lososa a udíme na nepřímém žáru pod poklopem v grilu. Pro střední propečení udíme asi 15 minut při 180° C.

Losos nemusí být propečený úplně, stačí aby byl středně propečený. Tím že je filet u ocasu nižší než u hlavy, můžeme následně podávat jak hostům, kteří mají rádi méně, tak i těm, kteří majá rádi více vařené ryby.

Citron rozkrojíme na polovinu a dužninu obtiskneme do třtinového cukru. Takto připravený jej vložíme přímo na rozpálenou část grilu a cukr necháme zkaramelizovat. V grilu si rozpečeme i česnekovou bagetu.

Servírování:

Jako příloha je vhodná opečená česneková bageta, zkaramelizovaný citron, okurkový salát a medovo-hořčicová omáčka. Podáváme zvlášť formou bufetu.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU