Kuchyne Lidlu
podívejte se na video

Nemusíte se vydávat na zkušenou do světa, abyste si mohli upéct výborné domácí buchty. Šéfkuchař Roman Paulus připravil jednoduchý a přehledný návod, se kterým zvládnete tradiční kynuté buchty, i když jste třeba ještě nikdy nepekli. Zjistíte, jak správně zadělat na těsto, jak bochánky na buchty vytvarovat i jak je potom plnit – buď povidly nebo tvarohovou či makovou náplní. Odměnou za trochu snahy a času bude pekáč plný sladkých buchet, které zmizí dřív, než stihnou vychladnout.

Recept na kynuté buchty s povidly

Potřebujeme: kuchyňský robot, kuchyňský vál, pekáč

Suroviny na 15 velkých buchet:

  • 600 g polohrubé mouky
  • 90 g másla (+ na potření buchet a vymazání plechu)
  • 4 žloutky
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 80 g krupicového cukru
  • 35 g čerstvého droždí
  • sůl
  • 220 g švestkových povidel Sympathica
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

Z vlažného mléka, cukru a droždí si připravíme kvásek, který necháme asi 10 minut vzejít.

Do mísy dáme mouku, změklé máslo, žloutky a vzešlý kvásek. Přidáme špetku soli a zpracujeme ho hladkého těsta, které přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout do zdvojnásobení objemu (asi 1 hodinu).

Nakynuté těsto přesuneme na kuchyňský vál, rozdělíme na 15 stejně velkých bochánků. Z těch uděláme kulatou placku, doprostřed nandáme povidla a zabalíme do balíčku.

Tip: K naplnění můžeme použít i makovou, tvarohovou nebo ořechovou náplň. Jak na ně se dozvíte v Kulinářské akademii Lidlu.

Jednotlivé buchty vždy pomažeme ze všech stran máslem a nandáme na předem máslem vymazaný plech do řádek (3 řady po 5 buchtách). Necháme ještě chvilku nakynout na teplém místě přikryté utěrkou.

Pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C asi 30 min. Hned po vytažení je ještě jednou pomažeme rozpuštěným máslem. Buchty oddělíme a ochutnáme až po vychladnutí. Před servírováním ještě posypeme moučkovým cukrem.

Komentáře (0)

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.