
Potřebujeme: mixér, sítko
Už jste někdy vyzkoušeli kopřivové pesto? Zatímco bazalkové pesto je už i u nás klasika, to kopřivové zdaleka tolik lidí ještě neochutnalo. A to je velká škoda! Šéfkuchař Roman Paulus ukáže, jak kopřivy správně blanšírovat (a proč) a co všechno se do pesta dává. Prozradí také, jak zajistit, aby kopřiva nepálila, a jak správně pesto skladovat. A až budete mít hotovo, bude vám chutnat nejlépe se špagetami či jinými těstovinami, případně jen tak namazané na topince.
Recept na kopřivové pesto
Suroviny:
- svazek čerstvých jarních kopřiv
- 3 lžíce strouhaného parmezánu
- 3 stroužky česneku
- 4 lžíce vlašských ořechů
- 50 ml slunečnicového oleje
- 50 ml extra panenského olivového oleje
- pepř
- sůl
Postup:
Omyté kopřivy blanšírujeme (asi 1 minutu vaříme) ve vroucí vodě, poté je hned přendáme do misky s ledovou vodou, scedíme a dobře vyždímáme (nebojte, teď už nežahají 😊). Měli bychom získat jednu plnou hrst vyždímaných kopřiv.
Připravené kopřivy, nastrouhaný parmezán, celé oloupané stroužky česneku, nasekané vlašské ořechy, oleje, pepř a trochu soli dobře rozmixujeme.
Můžeme okamžitě používat, nebo uskladnit v lednici ve sklenici zalité tenkou vrstvou oleje. Vydrží 2-3 týdny.
Tip na rychlou večeři:
Uvaříme čerstvé těstoviny (můžeme je připravit podle receptu Kulinářské akademie Lidlu zde), které na pánvi prohodíme s trochou vody z těstovin, kopřivovým pestem a zasypeme strouhaným parmezánem nebo Pecorinem. Během pár minut máme hotovo.
Komentáře (0)
zobrazit vše