Kuchyne Lidlu
podívejte se na video

Víte, co je to chleba naan? A pokud ano – víte, jak ho udělat? Je to velmi snadné. Tato indická specialita se připravuje z kynutého těsta (které je krásně vláčné díky přidanému jogurtu) a je jedním ze základů orientální kuchyně. Šéfkuchař Roman Paulus připravil jednoduchý video návod, díky kterému si naan zvládnete připravit i doma, bez tandoori pece, ve které se tradičně opéká. V domácích podmínkách si totiž vystačíte i s velkou pánví. Naan si pak můžete dát jen tak (skvěle chutná s česnekem) nebo ho můžete používat jako netradiční přílohu k různým jídlům.

Recept na indický chléb naan

 

Potřebujeme:  robot, váleček, štětec          

Suroviny:

  • 25 g čerstvého droždí
  • 3 lžičky krupicového cukru
  • 190 ml vody
  • 450 g hladké mouky + na pomoučnění
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžíce soli
  • 2 lžičky černuchy seté (černý kmín)
  • 40 g másla + na pomazání
  • 220 g bílého jogurtu

 

Postup:

Z droždí, cukru, části vlažné vody a trochy navážené mouky si připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout.

Do mísy dáme zbylou mouku, naběhlý kvásek, sůl, prášek do pečiva, černuchu, rozpuštěné máslo a jogurt. Přidáme i zbylou vlažnou vodu. Vše vypracujeme v robotu v hladké těsto a necháme pod utěrkou na teplém místě vykynout na dvojnásobný objem.

Poté těsto rozdělíme na 8 dílů, ze kterých připravíme bochánky, které necháme znovu krátce nakynout.

Rozehřejeme pánev a bochánky postupně obalíme v mouce, vyválíme a po jedné straně lehce potřeme vodou. Potřenou stranou pokládáme do pánve a pečeme z obou stran asi 3 minuty. Vyndáme a potřeme rozpuštěným nebo přepuštěným máslem. Hotové chleby vrstvíme na sebe. Podáváme ideálně ještě teplé jako přílohu k indickým jídlům.

 

K čemu se naan hodí?

Na zahradě indické chlebové placky skvěle chutnají s grilovanými jehněčími kotletkami s tandoori a jogurtem nebo tortillou plněnou grilovaným kuřecím masem.
Doma budou netradiční přílohou k jednoduchým masovým kuličkám na kari nebo barevnému salátu z lososa s limetkou a mangem.

Komentáře (0)

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.