Bramborová sláma
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Bramborová sláma, případně bramborová strouhanka, jak se jí také říká, je skvělou ozdobou masa a k tomu mu dodává příjemnou křupavost. Pokud se navíc nebojíte omaštěných prstů, můžete ji chroupat třeba u televize nebo s přáteli u piva. Šéfkuchař Roman Paulus vás naučí, jak si tuhle neobvyklou specialitu připravit, jaký vybrat varný typ brambor i jak je zbavit škrobu, aby se dobře osmažily. A až zvládnete přípravu bramborové slámy, zkuste příště stejným způsobem připravit i domácí bramborové chipsy, stačí brambory místo strouhání nakrájet na tenké plátky!

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Zadejte počet porcí a my vám automaticky spočítáme potřebné suroviny.

  • Velké moučné brambory – typ C
  • Slunečnicový olej

Orientační nutriční hodnoty

Energie

0 kJ /

Bílkoviny

0,00 g

Tuky

0,00 g

Vláknina

0,00 g

Sůl

0,00 g

Sacharidy

0,00 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Syrovou bramboru oloupeme, omyjeme a nastrouháme na jemném struhadle. Následně několikrát propereme pod tekoucí vodou, aby se maximálně zbavila škrobu. Nastrouhanou hmotu dobře vyždímáme rukou a pak ještě osušíme utěrkou. Snažíme se zbavit maxima vody.

02.Smažíme v rozpáleném oleji po menších porcích. Během smažení, zejména ze začátku, mícháme, aby se k sobě jednotlivé kousky nepřilepily. Brambory vyndáme raději dříve a necháme je okapat na papírové utěrce. Osolíme těsně před podáváním.

 Jak servírovat bramborovou slámu?

03.Hodí se zejména k rybě vařené na páře nebo jinému měkkému pokrmu, kterému tím dodáme křupavost. Někdy se nazývá i „bramborová strouhanka“. Podívejte se na recepty, kde jsme ji použili, a inspirujte se:

04.Pečený sumeček s caponatou a bramborovou slámou

05.Pstruh na páře s opečenými noky a kaší z červené řepy

06.Pstruh lososovitý s okurkou, medem a hořčicí

07.Štika konfitovaná v přepuštěném másle s holandskou omáčkou

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte 

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo