Předchůdce této lahůdky najdeme už v Antice, kdy si lidé připravovali olivovou pomazánku. Pravá tapenáda ale vznikla až smícháním oliv s kapary, tedy plody kapary trnité. Těm se v provensálštině říkalo tapeno, z čehož postupně vzniklo i označení delikatesy. Recept vylepšili k dokonalosti dva kuchaři z francouzské Marseille, kteří v roce 1880 začali ve své restauraci podávat vejce natvrdo plněné směsí černých oliv, kapar, ančoviček a bylinek.
Na tapenády se budou hodit všechny druhy oliv, černé i zelené, včetně levnějších, ideálně samozřejmě bez pecek. Dále nesmí chybět kapary, ančovičky, olivový olej, česnek a koření – pepř a provensálské bylinky nebo oregano. Základní recept na černou tapenádu si můžete připomenout ve videu Romana Pauluse.
TIP: Pro středomořskou variantu vždy přidejte kapary, počítejte jednu lžičku kapar na 100 gramů oliv.
Nezapomeňte, že ančovičky jsou velmi slané. Opatrně zacházejte i s olivovým olejem, raději ho přilévejte během mixování postupně. Zelená tapenáda se připravuje stejně, můžete ji vylepšit o trochu piniových oříšků, drcených mandlí nebo kapku citronu.
Přestože se pravá tapenáda neobejde bez oliv, můžete zkusit i její varianty. Třeba tapenádu ze sušených rajčat (případně oliv smíchaných se sušenými rajčaty), případně pesto ze sušených rajčat. Ančovičky v takovém případě můžete vynechat, ale kapary nesmí chybět. Kdo na ančovičky nedá dopustit, může naopak připravit tapenádu jen z nich. Ve Středozemí se této oblíbené verzi říká anchoïade.
Základními přísadami pro degustaci bude slunce, pohoda a dobrá společnost. Pak už můžete připravenou tapenádu za studena rovnou servírovat na pečivo – na krutony, topinku nebo italské bruschetty, k nimž si ze zbylých ančoviček můžete nachystat i bruschettu s rajčaty, zkaramelizovanou cibulí a ančovičkami. Výrazné tapenády skvěle doplní i zeleninu, vejce a tvrdé sýry. A můžete jimi ozvláštnit i grilovanou rybu nebo maso. A jeden nezbytný doplněk – sklenice růžového vína, martini nebo pastisu!
Z čeho si svou tapenádu připravíte nejraději vy? Napište nám to do komentářů
Pokud vás přepadla chuť na chapadla nebo jiné mořské plody, není důvod čekat na dobu dovolených. Dobroty jako mušle, krevety nebo olihně si můžete…
Sluníčko svítí, venku je teplo, tak proč se zavírat do kuchyně. Díky vynálezu grilu můžeme snadno a pohodlně vařit i pod širým nebem a ještě si u…
Znáte ten pocit, když se máte ujmout role hostitele, ale nevíte, jak začít? V následujícím článku se dozvíte, jak uspořádat zahradní party, na kterou…