Jaro přeje experimentům! Zkuste vyměnit klasické oleje za méně tradiční ochucené, které vašim salátům i dalším receptům dodají nový šmrnc. Snadno je vyrobíte i doma, pojďme se podívat jak!
Jaro přeje experimentům! Zkuste vyměnit klasické oleje za méně tradiční ochucené, které vašim salátům i dalším receptům dodají nový šmrnc. Snadno je vyrobíte i doma, pojďme se podívat jak!
Na domácí výrobu budete potřebovat tři věci. V první řadě vyberte lahvičky, které se vám líbí, ochucené oleje totiž nejen skvěle chutnají, ale také dobře vypadají (třeba s bylinkami uvnitř), můžete jimi proto obdarovat své blízké nebo se jimi kochat na poličce. Z olejů sáhněte po olivovém extra panenském oleji, který se hodí do salátů. Pokud chcete na vyrobeném oleji smažit, můžete vybrat i slunečnicový nebo řepkový. Připomenout, na co se který olej v kuchyni hodí, si můžete v našem článku o olejích v kuchyni.
TIP: Olivovému oleji se vyhněte tam, kde chcete nechat vyniknout vůni dalších přísad, jeho silné aroma některé suroviny snadno přebije.
Jako dochucovadla se nejčastěji používají sezónní bylinky – v lahvi pěkně vypadá snítka rozmarýnu, oregano, lístky bazalky, kuličky pepře, chilli paprička, česnek nebo ořechy. Všechny přísady musí být suché, aby v oleji nekvasily. Připravené suroviny můžete rovnou zalít studeným olejem a nechat uležet. Pokud nespěcháte, bude lepší olej nejdřív zahřát v hrnci spolu s dalšími přísadami, aby se aroma i chuť lépe uvolnily. Olej ale nikdy nevařte, jen ohřejte a asi po dvaceti minutách přelijte do připravené skleněné nádoby. Skladujte v chladu dva týdny. Spotřebujete do tří měsíců.
Bylinkový olej se bude hodit jako dresink do salátů, chilli olej k masu a česnekový nebo pepřový olej zase využijete na těstoviny. Jedinečnou chuť nabízí olej s příchutí citronu, případně grepu nebo limetky, které se dobře kombinují třeba se zázvorem. Hodí se na přípravu ryb, do pomazánek i salátů. Před přípravou je potřeba usušit nastrouhanou vrchní část citrusové slupky v troubě nebo na topení. Takto nasušené ovoce nebude kvasit a olej tak déle vydrží. Ohřát ho pak můžete buď na mírném ohni nebo můžete zvolit techniku Romana Pauluse, který sklenici ohřívá v troubě.
Vyzkoušejte i rakytníkový olej, který je plný vitaminu C. Hodí se do salátů i k dezertům, zkuste s ním zakápnout třeba palačinku nebo zmrzlinu. K dezertům se bude hodit i olej s lusky vanilky nebo se snítkami levandule.
Pokud vás přepadla chuť na chapadla nebo jiné mořské plody, není důvod čekat na dobu dovolených. Dobroty jako mušle, krevety nebo olihně si můžete…
Sluníčko svítí, venku je teplo, tak proč se zavírat do kuchyně. Díky vynálezu grilu můžeme snadno a pohodlně vařit i pod širým nebem a ještě si u…
Znáte ten pocit, když se máte ujmout role hostitele, ale nevíte, jak začít? V následujícím článku se dozvíte, jak uspořádat zahradní party, na kterou…