Zimní večery zdravě: mlsání bez výčitek

Zimní večery zdravě: mlsání bez výčitek

Novoroční předsevzetí jsou ta tam a přitom nás čeká ještě tolik dlouhých zimních večerů! Odolat malému pamlsku k filmu nebo seriálu je čím dál tím těžší. Poradíme vám, jak nahradit mastné chipsy nebo sladkosti zdravějšími variantami, které si můžete dopřát mnohem častěji.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Zeleninové lupínky

Pokud chcete být opravdu přísní, můžete si samozřejmě nakrájet syrovou zeleninu a připravit k ní lehký jogurtový dip. Chuťové buňky ale mnohem víc potěší zeleninové chipsy připravené na pánvi nebo zdravěji v troubě. Jsou levné a stačí vám na ně opravdu málo – kořenová zelenina, olivový olej, sůl a případně koření podle libosti. Nejoblíbenější jsou celerové nebo petrželové chipsy. Roman Paulus vás možná překvapí trikem, v němž smaží nejen kořenovou petržel, ale i lístky petržele velkolisté, které můžete podávat i jako doplněk třeba k řízku. Necelou půlhodinu pak budete potřebovat na přípravu tenkých řepových chipsů, které opečete v troubě. Na pánvi zase můžete zkusit praženou cizrnu. Spíše jako příloha k jídlu se hodí česnekové chipsy, odvážlivci je ale můžou zobat i samotné, doporučujeme především na večery bez drahých poloviček…


Ovocné mlsání

Lupínky snadno vyrobíte i z ovoce. Pokud nemáte sušičku, bude vám stačit trouba. Třeba na klasické křížaly. Z jablek odstraňte jádřince, ale neloupejte je. Sušte nejdřív při 50 až 60 °C, pak zvyšte na 70 °C. Usušené křížaly poznáte tak, že ztratí svou pružnost.

TIP: Jako alternativu můžete vyzkoušet i krájené sušené banány, které sušte v troubě asi dvě hodiny.

V obchodě seženete i sušené švestky, meruňky nebo kokosové chipsy, pozor ale na obsah cukru. Z čerstvého ovoce nezapomeňte na granátové jablko, které v zimě výborně posílí imunitu. Jak ho správně oloupat a vyloupat z něj semínka si můžete připomenout v našem videu.

Zdravé zobání

Ani slunečnicová nebo dýňová semínka nemusíte zobat jen tak samotná. Co z nich zkusit připravit zrníčkové krekry? Podle libosti je můžete dochutit chilli, parmezánem nebo bylinkami. Vyzkoušet můžete i recept na pikantní ořechy (směs arašídů, vlašských ořechů a dýňových semínek) obalené ve speciální směsi. Ořechy jsou ale kalorické, dopřávejte si je proto navečer jen střídmě. Ostatně jako všechny zmíněné pochutiny. A nezapomeňte ani na nápoje, ideálním zdravým doplňkem bude bylinkový čaj.

Na jaký zdravý pamlsek nedáte dopustit vy? Podělte se s námi v komentářích!

 


NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.