Jednoduché a rychlé placky zachrání každou hladovou situaci. Stačí pár základních surovin a vytvoříte hlavní chod i přílohu. A navíc jsou ekologické – lehce v nich využijete zbytky, které byste jinak vyhodili.
Jednoduché a rychlé placky zachrání každou hladovou situaci. Stačí pár základních surovin a vytvoříte hlavní chod i přílohu. A navíc jsou ekologické – lehce v nich využijete zbytky, které byste jinak vyhodili.
Placky jsou oblíbené i proto, že se vždy jednalo o jedno z nejlevnějších jídel. Na základní recept vám vystačí hladká mouka, voda a sůl. Tyto snadné placky můžete podávat k polévce i guláši, ale chutnají i nasladko.
O něco chutnější jsou bramborové placky, které můžete vyzkoušet v několika variacích. Základní recept vám připomene Roman Paulus ve videu, kde najdete i návod na větší staročeské lokše, které nejlépe chutnají připravené na sádle. Stejně jako placky se dají jíst teplé i studené s náplní podle vašich přání – můžete je pocukrovat, ochutit povidly nebo marmeládou nebo jíst na slano s jogurtem s česnekem a bylinkami. Pokud chcete bramborové placky připravit jako hlavní chod, můžete do nich rovnou vmíchat zelí a uzené maso nebo škvarky.
Aby byly placky o něco zdravější, stačí jako základ zvolit libovolnou zeleninu – oblíbená je cuketa a mrkev, přimíchat můžete i drobné kousky květáku nebo brokolice.
TIP: Nastrouhanou cuketu vždy nasolte a nechte čtvrt hodiny odležet, aby pustila vodu.
Ke strouhané zelenině postupně přidávejte vejce, mouku a koření. Základem jsou sůl, pepř a česnek, hodí se také oregano, majoránka, bazalka nebo petrželka.
Z připravené směsi pak pomocí lžíce vymodelujte zkušební placku a otestujte na pánvi. Pokud je těsto moc řídké, přidejte mouku, pokud se trhá, přidejte vejce. Smažte v rozehřáté pánvi dozlatova na středním stupni ve vyšší vrstvě oleje, který pak nechte okapat na ubrouscích.
Nejrůznější placky jsou oblíbené i v exotických kuchyních. Vyzkoušet můžete třeba indické chlebové placky naan. Roman Paulus připravil také pikantnější cizrnové placky ochucené pálivými papričkami, které podává s quinoou a dresinkem z podmáslí, citronové šťávy a nasekané máty.
Placky můžete podávat jako samostatný hlavní chod, jako součást salátů nebo k masu. Sušší konzistenci vyvážíte lahodným dresinkem, bude se hodit jednoduchý jogurtový, česnekový nebo třeba sezamový. V hlavních jídlech můžou být placky náhražkou knedlíků, připomeňte si recept na kachnu s cuketovo-mrkvovými placičkami, kachní prsa s bramborovými plackami nebo klasický hovězí guláš.
Irsko se proslavilo výrobou dvou alkoholických nápojů – skvělého piva Guinness a tradiční dlouholeté whiskey. K výrobě obou nápojů se využívá ječmen,…
Hůlky místo klasického příboru rozhodně nemusíte vzít do ruky jen v restauraci, můžete si je vyzkoušet i doma.
Zužitkovat zbytky zeleniny a vyrobit třeba domácí hnojivo? I takto můžete šetřit nejen planetu, ale i vlastní peněženku.