Kopřivové pesto
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká, Slovenská

doba přípravy

Doba přípravy

45 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Už jste někdy vyzkoušeli kopřivové pesto? Zatímco bazalkové pesto je už i u nás klasika, to kopřivové zdaleka tolik lidí ještě neochutnalo. A to je velká škoda! Šéfkuchař Roman Paulus ukáže, jak kopřivy správně blanšírovat (a proč) a co všechno se do pesta dává. Prozradí také, jak zajistit, aby kopřiva nepálila, a jak správně pesto skladovat. A až budete mít hotovo, bude vám chutnat nejlépe se špagetami či jinými těstovinami, případně jen tak namazané na topince.

Tagy

Kulinářská akademie

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • svazek čerstvých jarních kopřiv
  • 3 × lžíce strouhaného parmezánu
  • 3 × stroužky česneku
  • 4 × lžíce vlašských ořechů
  • 50 ml slunečnicového oleje
  • 50 ml extra panenského olivového oleje
  • pepř
  • sůl

Orientační nutriční hodnoty

Energie

4 561 kJ / 1 090 kcal

Bílkoviny

11,00 g

Tuky

115,70 g

Vláknina

2,30 g

Sůl

0,25 g

Sacharidy

8,70 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Omyté kopřivy blanšírujeme (asi 1 minutu vaříme) ve vroucí vodě, poté je hned přendáme do misky s ledovou vodou, scedíme a dobře vyždímáme (nebojte, teď už nežahají ?). Měli bychom získat jednu plnou hrst vyždímaných kopřiv.

02.Připravené kopřivy, nastrouhaný parmezán, celé oloupané stroužky česneku, nasekané vlašské ořechy, oleje, pepř a trochu soli dobře rozmixujeme.

03.Můžeme okamžitě používat, nebo uskladnit v lednici ve sklenici zalité tenkou vrstvou oleje. Vydrží 2-3 týdny.

Tip na rychlou večeři:

04.Uvaříme čerstvé těstoviny (můžeme je připravit podle receptu Kulinářské akademie Lidlu zde), které na pánvi prohodíme s trochou vody z těstovin, kopřivovým pestem a zasypeme strouhaným parmezánem nebo Pecorinem. Během pár minut máme hotovo.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo