Jak připravit luxusní domácí hot dog
Doba čtení 4 minut

Jak připravit luxusní domácí hot dog

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Připravit si skvělý hot dog je snadné! Připravili jsme pro vás přehledný článek, díky kterému na nic nezapomenete a nakonec si ještě výborně pochutnáte!

Hot dog už dávno neznamená jen obyčejný párek v rohlíku u stánku. Z americké kuchyně k nám stejně jako hamburgery pronikly mnohem vychytanější varianty této klasiky.

Proč vlastně název hot dog neboli horký pes? Párky v rohlíku prý původně pocházely z Německa, odkud se tradice přenesla do USA. Podle jedné z teorií místní žertovali, že maso v párcích pochází právě ze psů, podle jiných teorií zase párek připomínal záda jezevčíka. Ale pojďme raději k receptům – na co při přípravě nezapomenout?

1. Kvalitní uzenina

Základem je samozřejmě kvalitní párek s co nejvyšším podílem masa. Kromě klasického můžete vyzkoušet i debrecínský, sýrový nebo různé druhy klobásek. Pokud budete párky připravovat ve vodě, dejte pozor, aby nepraskly. Nevařte je, jen pozvolna ohřívejte. Jakmile se voda začne vařit, plamen hned stáhněte a nechte je prohřát asi deset minut v teplé vodě. Pokud zvolíte gril, nejdřív nechte párky grilovat na méně žhavých krajích, nakonec je krátce umístěte doprostřed, aby se opekly do hněda.

2. Pečivo

Nemusíte zůstávat jen u klasického rohlíku, který může být pro bohatou oblohu příliš těsný. V obchodech seženete speciální větší bagety, které připomínají hamburgerové housky. Pečivo by každopádně mělo být vždy teplé a křupavé, můžete ho krátce rozpéct v troubě nebo na pánvi. Volte spíš americký způsob naříznutí podélně, ale nikdy ne úplně po celé délce, aby vám obloha nepadala ze všech stran ven.

Tip: Pokud chcete pečivo na hot dog opéct na pánvi nebo grilu do křupava, volte takové, které má ve složení o něco více cukru. Díky karamelizujícímu cukru se těsto opeče krásně do hněda dřív, než se začne připalovat.

3. Obloha

S oblohou si můžete skutečně vyhrát! Kromě sýru, slaniny nebo čerstvé zeleniny nezapomínejte ani na nakládanou zeleninu. Výborně chutná hot dog třeba s kysaným zelím (říká se mu newyorský hot dog, v asijských zemích zase najdete párky obložené kimchi zelím) nebo se salátem coleslaw. V bistrech dnes také hodně frčí hot dogy s karamelizovanou křupavou cibulkou. Pro pikantní variantu, takzvaný mexický hot dog, volte chilli papričky, koriandr a limetku.

Tip: Oblohu nejlépe servírujte rovnou na pečivo, pak teprve přidejte párek, vyvarujete se tak toho, že vám při konzumaci bude obloha padat všude kolem.

4. Omáčka

Základem je samozřejmě hořčice, nejlépe domácí, kterou si můžete připomenout v našem videoreceptu, domácí majonéza, případně hořčicová majonéza nebo kečup. Hodit se budou i další grilovací omáčky jako barbecue, sladkokyselá chilli salsa nebo guacamole. Milovníci sladkých chutí můžou zkusit méně tradiční arašídovou nebo brusinkovou omáčku či švestkové chutney. Největší odvážlivci prý neváhají přidat do párku v rohlíku ani ananas.

Pokud plánujete hot dogy jako pohoštění, nemusíte ztrácet čas se sestavováním surovin, stačí připravit mističky a nechat hosty, ať si vyberou a poskládají párek v rohlíku podle svého gusta. Hotdogová párty tak nakonec může být pořádná zábava!

A na jakou přísadu v hot dogu nedáte dopustit vy? Neváhejte se podělit v komentářích!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.