Světoznámé cukrovinky si můžete připravit sami doma, klidně i s pomocí vašich dětí. A za zlomek ceny!
Světoznámé cukrovinky si můžete připravit sami doma, klidně i s pomocí vašich dětí. A za zlomek ceny!
Chcete udělat svým ratolestem radost a na blížící se Den dětí jim nachystat cukrovinky inspirované oblíbenými produkty světoznámých značek? Nebo si k vlastnímu mlsání u televize udělat zdravější verzi s menším množstvím cukru? Právě pro vás je určený tento článek o domácí přípravě tyčinek inspirovaných Mléčnými řezy®, Bounty® a Snickers®. Jejich tvorba je nenáročná na suroviny, postup i čas a výsledek vždy výborný.
Čokoládové tyčinky představují rychlou svačinu plnou energie i časté uspokojení, když vás honí mlsná. Kupované produkty mají léty prověřenou recepturu a pokud se dobře zásobíte, máte je vždy po ruce. Na druhou stranu zpravidla obsahují značný podíl cukru, palmový olej a přidané látky jako emulgátory, které nejsou považovány zrovna za zdraví prospěšné. Pokud se vrhnete do domácí přípravy, můžete si sestavit „fitness variantu“, vyhnout se umělým konzervantům nebo si vylepšit složení dle vlastních chuťových preferencí. Zároveň není problém vyvarovat se surovinám, na které má někdo z rodiny potravinovou intoleranci nebo alergii.
Mezi další benefity domácích sladkostí patří finanční úspora a možnost připravit si jich větší množství. Například na mléčné řezy potřebujete pouze několik běžně dostupných a levných surovin (mouka, vejce, kakao, smetana). A budete jich mít rovnou celý plech s dvaceti kousky! Jsou tak ideální volbou pro početné rodiny nebo na dětské oslavy, kde se po nich určitě zapráší. Domácí tyčinky jsou výborné a navíc jednoduché. Do přípravy můžete zapojit také děti, které se svou oblíbenou sladkostí rády pomůžou.
Pochoutku z čokoládového těsta, které je silně promazané mléčným krémem, děti milují. Nejdříve si uchystejte těsto z vajec, polohrubé mouky, cukru krupice, holandského kakaa a špetky soli. Pokud nemáte svůj osvědčený recept na piškotový základ, můžete použít například ten z kakaové rolády. Těsto rovnoměrně rozetřete na kvalitní plech vyložený pečícím papírem. Plát po upečení a vychladnutí rozkrojte napůl, čímž vznikne spodní i horní korpus tyčinek. Jako náplň můžete využít světlý dortový krém. V Kuchyni Lidlu najdete mnoho receptů, skvěle poslouží třeba ten z malinového dortu, který obsahuje mascarpone a smetanu ke šlehání. Část náplně může tvořit i tvaroh, jejž dochutíte moučkovým cukrem nebo medem.
Hustý krém poté natřete na jednu část korpusu, uhlaďte do roviny a přiklopte druhým dílem těsta tak, aby zcela ležel na náplni. Díky tomu budou výsledné tyčinky pevné a nebudou se v rukách rozpadat. Dezert dejte do lednice ztuhnout. Poté ho nakrájejte na kousky zhruba 3 cm široké a 10 cm dlouhé. Mléčné řezy skladujte v chladu, zabalené do potravinářské fólie, kde vydrží několik dní. Případné přebytky můžete i zamrazit.
V domácím prostředí si můžete vytvořit i tyčinky plněné kokosem obaleným v mléčné čokoládě, které jsou inspirovány populárními kokosovými tyčinkami. Co se týče surovin, je recept opět velmi snadný. Potřebujete jen strouhaný kokos, kondenzované mléko a čokoládu. Kokos bývá označován jako superpotravina, protože vyniká obsahem „zdravých“ nasycených tuků, vlákniny a vápníku. Tyčinky, ve kterých hraje hlavní roli, jsou tak výživově bohaté a oplývají exotickou chutí.
Obě vstupní suroviny – strouhaný kokos a kondenzované mléko – smíchejte do kompaktní hmoty. Pokud se vzhledově chcete co nejvíce blížit předloze, vytvarujte ze směsi v ruchách malinkaté bochánky a nechte je ztuhnout v mrazáku. Druhou možností je použít vykrajovátka nebo formičky, do kterých hmotu natlačíte. Třetím a nejrychlejším způsobem je nechat celou směs částečně ztuhnout a poté ji ostrým nožem rozkrájet. Kvádříky následně namočte v čokoládě rozpuštěné ve vodní lázní a nechte znovu zatuhnout. V zasychající čokoládě můžete špejlí vytvořit charakteristické vlnky.
Velmi populární je mezi dětmi i dospělými kombinace táhnoucího se karamelu, pražených arašídů a lahodného nugátu, to vše obalené v mléčné čokoládě. Tyčinky Snickers® obsahují více vrstev, jsou proto vhodné pro lehce zkušenější cukrářky a cukráře. Ti se mohou pustit i do mnoha dalších cukrovinek, které jsou k dostání ve sladkých regálech obchodů s potravinami.
Rozehřátou čokoládu nalijte na pečící papír a nechte ji zatuhnout. Mezitím si podle tohoto návodu připravte nugát z másla, cukru, kondenzovaného mléka, arašídového másla a pražených arašídů. Hmotu rozprostřete na čokoládovou krustu a opět ponechte vychladnout. Na pánvi zkaramelizujte cukr, následně přidejte máslo a mléko. Karamelovou vrstvu opět rovnoměrně rozetřete. Na závěr polijte čokoládou a nechte v lednici ztuhnout.
*„Ochranná známka Bounty® a Snickers® náleží společnosti Mars Czech s.r.o., Poříčí nad Sázavou, Česká republika“.
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.
Halloween je především americký svátek, ale zabydluje se i v Evropě. Máme pro vás zábavný způsob, jak si s dětmi užít Halloween tak trochu po česku.