Věřte tomu, nebo ne, na zelenině si pochutnáte i nasladko. Vy i vaše děti. Podívejte se na přehled toho, jaké zelenině to bude ve vašich moučnících slušet! Bojují vaše děti se zeleninou na talíři? Zkuste jim ji propašovat v moučníku. Ten rozhodně neodmítnou a nemusíte se bát, že by zeleninu v něm odhalili.
Sladší či chuťově neutrální druhy zeleniny, jako je mrkev, cuketa, řepa, dýně a batáty, se na sladké pečení skvěle hodí. Nasládlost a specifický nádech podpoří chuť a množství vody v nich obsažené se postará o dokonale vláčnou konzistenci, díky níž můžete snížit i množství použitého oleje či tuku. Navíc si kromě cukru a mouky dopřejete i vitaminy a vlákninu.
Každá zelenina se hodí k jiné úpravě – najemno i nahrubo nastrouhaná, syrová či vařená nebo jako pyré. Pojďme si to shrnout:
Mrkev je zdravá, sladká a má krásnou sytou barvu. A nejlepší na ní je, že se z ní peče mrkvový dort. Mrkváč je asi nejoblíbenější dort ze zeleniny a nikoho by asi ani nenapadlo se nad jeho složením pozastavit. Mrkev v moučníku skvěle ladí s kořením, jako je skořice, hřebíček či zázvor. A když dort na závěr namažete úžasným nadýchaným krémem, spojí se v gurmánskou slast.
Konzistence dortu je vláčná a někdy i mazlavá, nečekejte tedy nadýchaný piškot. Někdo do mrkvového dortu přidává kromě ořechů i rozinky nebo dokonce pyré z ananasu. Mrkvový dort je prostor pro experimenty a hledání toho pravého receptu, který pak už nedáte z ruky.
Řepa je unikátní svou výraznou a velmi efektivní (a efektní) barvou. Obarví vám jídlo i zástěru, proto s ní pracujte opatrně. Má dost specifickou chuť, které ne každý fandí, ale pečením se zcela vytratí. Perfektně funguje uvařená a rozmixovaná na pyré v čokoládových brownies, kde ji ani zarytí odpůrci nepoznají. Podobně jako mrkev propůjčí vláčnost a vitaminy, které byste v čokoládovém zákusku nečekali. V tomto koláči ze špaldové mouky, červenou řepu doplňuje sušené ovoce a ořechy.
Řepa se používá i do dortu red velvet. Pokud se vám nechce použít potravinářské barvivo, použijte syrové pyré či šťávu z řepy, vařením totiž barva ztrácí na intenzitě.
Dýně, symbol podzimu, je skvělá zelenina na sytější zákusky. Americkou klasikou a nedílnou součástí večeře Díkůvzdání je dýňový koláč, neboli smetanovo dýňová náplň plná hřejivého koření v křehkém těstě a s čerstvou šlehačkou navrch. Dýně se vaří a pak se zchladlá mixuje na hladké pyré. Na pumpkin pie má každá americká rodina svůj vlastní generacemi ověřený recept.
TIP: Namíchejte si vlastní „pumpkin spice“: 2 lžičky skořice, 1 lžičku mletého zázvoru, ½ lžičky mletého nového koření, ½ lžičky mletého muškátového oříšku a ¼ lžičky mletého hřebíčku.
Dýňové pyré můžete přidat i do náplně cheesecaku nebo z něj udělat zmrzlinu. Je lahodné zjemněné smetanou a hodí se k němu med či javorový sirup.
Batáty neboli sladké brambory se chovají podobně jako dýně. Využijete je tedy ve formě pyré do hutnějších koláčů nebo například sušenek, vaflí, palačinek a donutů. Jednoduše přidejte pyré do těsta. Batáty výborně chutnají i vařené a rozmačkané spolu s javorovým sirupem a skořicí pro rychlou sladkou svačinku.
Cuketa je druh zeleniny, kterou v moučnících prostě nepoznáte. Její chuť je prakticky neutrální a obsahuje tak vysoký podíl vody, že slouží jako záruka vláčnosti. Cuketová bábovka je dokonale vláčná a jemná. Nemusíte jí ani maskovat do čokolády. Když ostrouháte zelenou slupku, nastrouhanou dužinu použijete i do světlé bábovky, která skvěle chutná s citronovou polevou a pistáciemi.
Dokonce i špenát se do sladkých dobrot probojuje. Používá se spíš pro barvící efekt, jako například v tomto mechovém dortu ze špenátu. Rozmixujte ho uvařený v páře nebo sušený ve formě prášku. Tak se jako barvivo používá nejčastěji a také nejjednodušeji. Podobně využijete i prášek z řepy.
Vyzkoušejte nějaký zákusek se zeleninou jako experiment, dětem o ní neříkejte a uvidíte, jak budou reagovat. Dobrou chuť!
Den svatého Patrika si už dávno nepřipomínají jen v Irsku. Bujaré oslavy propukají také v dalších zemích, kde se na počest irského patrona zazelenají…
Pod japonskou kuchyní si většina představí nanejvýš tak sushi. To je ale jen zlomek gastronomie země vycházejícího slunce. Je čas rozšířit si obzory!
Tzaziki, řecky τζατζίκι, je salát z jogurtu, okurky a dalších surovin typický právě pro Řecko. Také se vám vždycky, když si tzaziki připravíte,…