Zelenina nasladko: dezerty plné vitaminů
Doba čtení 5 minut

Zelenina nasladko: dezerty plné vitaminů

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Věřte tomu, nebo ne, na zelenině si pochutnáte i nasladko. Vy i vaše děti. Podívejte se na přehled toho, jaké zelenině to bude ve vašich moučnících slušet! Bojují vaše děti se zeleninou na talíři? Zkuste jim ji propašovat v moučníku. Ten rozhodně neodmítnou a nemusíte se bát, že by zeleninu v něm odhalili.

Sladší či chuťově neutrální druhy zeleniny, jako je mrkev, cuketa, řepa, dýně a batáty, se na sladké pečení skvěle hodí. Nasládlost a specifický nádech podpoří chuť a množství vody v nich obsažené se postará o dokonale vláčnou konzistenci, díky níž můžete snížit i množství použitého oleje či tuku. Navíc si kromě cukru a mouky dopřejete i vitaminy a vlákninu.

Každá zelenina se hodí k jiné úpravě – najemno i nahrubo nastrouhaná, syrová či vařená nebo jako pyré. Pojďme si to shrnout:

Mrkev je zdravá, sladká a má krásnou sytou barvu. A nejlepší na ní je, že se z ní peče mrkvový dort. Mrkváč je asi nejoblíbenější dort ze zeleniny a nikoho by asi ani nenapadlo se nad jeho složením pozastavit. Mrkev v moučníku skvěle ladí s kořením, jako je skořice, hřebíček či zázvor. A když dort na závěr namažete úžasným nadýchaným krémem, spojí se v gurmánskou slast.

Konzistence dortu je vláčná a někdy i mazlavá, nečekejte tedy nadýchaný piškot. Někdo do mrkvového dortu přidává kromě ořechů i rozinky nebo dokonce pyré z ananasu. Mrkvový dort je prostor pro experimenty a hledání toho pravého receptu, který pak už nedáte z ruky.

Řepa je unikátní svou výraznou a velmi efektivní (a efektní) barvou. Obarví vám jídlo i zástěru, proto s ní pracujte opatrně. Má dost specifickou chuť, které ne každý fandí, ale pečením se zcela vytratí. Perfektně funguje uvařená a rozmixovaná na pyré v čokoládových brownies, kde ji ani zarytí odpůrci nepoznají. Podobně jako mrkev propůjčí vláčnost a vitaminy, které byste v čokoládovém zákusku nečekali. V tomto koláči ze špaldové mouky, červenou řepu doplňuje sušené ovoce a ořechy.

Řepa se používá i do dortu red velvet. Pokud se vám nechce použít potravinářské barvivo, použijte syrové pyré či šťávu z řepy, vařením totiž barva ztrácí na intenzitě.

Dýně, symbol podzimu, je skvělá zelenina na sytější zákusky. Americkou klasikou a nedílnou součástí večeře Díkůvzdání je dýňový koláč, neboli smetanovo dýňová náplň plná hřejivého koření v křehkém těstě a s čerstvou šlehačkou navrch. Dýně se vaří a pak se zchladlá mixuje na hladké pyré. Na pumpkin pie má každá americká rodina svůj vlastní generacemi ověřený recept.

TIP: Namíchejte si vlastní „pumpkin spice“: 2 lžičky skořice, 1 lžičku mletého zázvoru, ½ lžičky mletého nového koření, ½  lžičky mletého muškátového oříšku a ¼  lžičky mletého hřebíčku.

Dýňové pyré můžete přidat i do náplně cheesecaku nebo z něj udělat zmrzlinu. Je lahodné zjemněné smetanou a hodí se k němu med či javorový sirup.

Batáty neboli sladké brambory se chovají podobně jako dýně. Využijete je tedy ve formě pyré do hutnějších koláčů nebo například sušenek, vaflí, palačinek a donutů. Jednoduše přidejte pyré do těsta. Batáty výborně chutnají i vařené a rozmačkané spolu s javorovým sirupem a skořicí pro rychlou sladkou svačinku.

Cuketa je druh zeleniny, kterou v moučnících prostě nepoznáte. Její chuť je prakticky neutrální a obsahuje tak vysoký podíl vody, že slouží jako záruka vláčnosti. Cuketová bábovka je dokonale vláčná a jemná. Nemusíte jí ani maskovat do čokolády. Když ostrouháte zelenou slupku, nastrouhanou dužinu použijete i do světlé bábovky, která skvěle chutná s citronovou polevou a pistáciemi.

Dokonce i špenát se do sladkých dobrot probojuje. Používá se spíš pro barvící efekt, jako například v tomto mechovém dortu ze špenátu. Rozmixujte ho uvařený v páře nebo sušený ve formě prášku. Tak se jako barvivo používá nejčastěji a také nejjednodušeji. Podobně využijete i prášek z řepy.

Vyzkoušejte nějaký zákusek se zeleninou jako experiment, dětem o ní neříkejte a uvidíte, jak budou reagovat. Dobrou chuť!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU