Zavařujeme: Schovejte si kus léta do kompotů

Zavařujeme: Schovejte si kus léta do kompotů

Letní ovoce zavařené do kompotů vás bude těšit od podzimu až do jara. Ovoce neztrácí na své chuti a má všestranné využití při dalším vaření či pečení.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Letní ovoce zavařené do kompotů vás bude těšit od podzimu až do jara. Ovoce neztrácí na své chuti a má všestranné využití při dalším vaření či pečení. Příprava kompotů vám navíc nezabere mnoho času a postup je stejný pro všechny druhy ovoce.

 

Jaké ovoce vybrat?

Ovoce do kompotu by mělo být zralé, ale stále ještě tvrdé. Přezrálé plody se na zavařování nehodí a udělají větší službu třeba v koláči. Když ovoce vyberete opravdu pečlivě, mohou vám kompoty vydržet klidně i rok. Delšímu skladování se ale vyhněte. Ovoce v nálevu po tak dlouhé době začne ztrácet barvu i chuť.

Na zavařování se nejlépe hodí jablka, meruňky, broskve, švestky, ale třeba i blumy. Vyzkoušet můžete i méně obvyklé maliny, angrešt, jeřabiny anebo dýni. Jak z dýně připravit výborný kompot se skořicí a pomerančem vám ve svém video receptu prozradí Roman Paulus.

TIP: Nakombinujte domácí ovoce s méně tradičním! Jablečný kompot například můžete osvěžit přidáním několika kuliček hroznového vína nebo třeba pár kousky ananasu.

 

Krok první: Dobrá příprava je základ úspěchu

Připravte si čisté sklenice. Ať už si budete schovávat sklenice od zavařenin, nebo se rozhodnete koupit úplně nové, určitě je před přípravou kompotu vyvařte. Ideální na kompot jsou zavařovací sklenice s kovovým víčkem, které se po naplnění uzavírají tzv. „hlavou“. Ty se dají běžně sehnat doslova za pár korun v domácích potřebách.

Ovoce si připravíte tak, že si ho očistíte, případně vypeckujete, a nakrájíte na malé kousky, které se budou dobře jíst i skládat do sklenic.

Některé tvrdší druhy ovoce se hodí před kompotováním předvařit nebo spařit horkou vodou. Takhle jednoduše pak ovoce změkne a lépe se naskládá do sklenic. Nakrájené ovoce stačí nasypat do cedníku a přelít vařící vodou, třeba z rychlovarné konvice. Spařené ovoce pak přelijte ještě studenou vodou, aby pouze změklo a úplně se nerozvařilo. Ovoce si nejdřív naskládejte do sklenic a teprve potom se vrhněte na přípravu nálevu.

TIP: Pokud máte obavu, že by vám během příprav mohlo ovoce ve sklenicích zhnědnout, zakápněte ho lehce citronovou šťávou.

Kompotování je poměrně svižná záležitost: příprava ovoce, nálev a zavařování. Proto si můžete rovnou připravit k ruce vše potřebné: Sklenice s ovocem, sběračku na nálev, chňapku, víčka (případně nástroj na jejich utahování) a utěrku.

 

Krok druhý: Jak na nálev?

Kromě ovoce je základem dobrého kompotu už jen voda a cukr. Narozdíl od džemů není dobré kompoty přespříliš sladit. Díky tomu tak vynikne samotná chuť ovoce. Nálev na kompot se připravuje svařením vody a cukru v poměru 2:1 (tedy například litr vody na 500 g cukru). U kyselejšího ovoce se nebojte ještě trochu dosladit. Cukr s vodou zahřívejte a míchejte, dokud se všechen nerozpustí, a poté nechte ještě krátce přejít varem. Hned potom nálev rozdělte do sklenic s ovocem. Zhruba dvě třetiny obsahu sklenice by mělo tvořit ovoce a zbylou třetinu nálev.

TIP: Nebojte se s nálevem lehce experimentovat. K jablkům se hodí celá skořice, k meruňkám zase celý badyán. Chuť nálevu můžete také ozvláštnit bylinným výluhem, třeba z levandule nebo rozmarýnu. Bylinky zalijte horkou vodou a nechte odstát 24 hodin.

 

Finále: Zavařeno raz dva

Naplněné sklenice očistěte a pevně zavíčkuje. Posledním krokem je jejich zavaření. Kompoty naskládejte do hrnce tak, aby voda dosahovala zhruba dva centimetry pod okraj sklenic. Nechte je zavařit asi 35 minut při teplotě 80 °C. Po zavaření sklenice vyskládejte na utěrku dnem vzhůru a nechte vychladnout.

TIP: Chystáte se zavařovat pravidelně? Pak určitě využijete zavařovací hrnec z Lidl Shopu. Ten za vás pohodlně pohlídá teplotu i čas.

 

Rychlovka bez nálevu

Pokud se chystáte zavařit jen pár sklenek které se doma rychle sní, můžete si ušetřit práci s přípravou nálevu. Kompotová rychlovka se připravuje tak, že naskládané ovoce ve sklenici pouze zasypete cukrem a zalijete vroucí vodou. Sklenici zavíčkujte a kompot protřepte. Po rozpuštění cukru kompoty zavařte výše uvedeným způsobem.

Jaký kompot frčí u vás doma? A je domácí? Máte pro nás tip na nějakou netradiční kombinaci k zavaření? Napište nám do komentářů!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU